Skjermbilde: Youtube
Del saken

Cinta  Hondsmerk (19) har demonstrert mot menneskeskapte klimaendringene hver fredag i nesten 40 uker.

Nå er hun på vei til å erobre Oslo, sammen med i Extinction Rebellion. De har blitt arrestert og bøtelagt flere ganger. Cinta fra Suldal vil med glede la seg pågripe.

– Jeg er så klar som jeg kan bli for å bli arrestert, sier hun til Aftenbladet.

Les også: Sophie Elise i fontenedemo i Arendal med aktivister fra Extinction Rebellion

Cinta blir kalt Norges eller Rogaland og Stavangers svar på Greta Thunberg.

– Familien min er litt kritisk til at jeg reiser rundt med dette på fulltid uten skikkelig inntekt eller sikkerhet, men de er veldig støttende til det jeg gjør, innrømmer hun.

Norges svar på Greta har satt av minst ett år til ulønnet aktivisme på fulltid. Hun deltar i aksjoner med klimaforkjemperne Extinction Rebellion, bor gratis hos venner i Oslo. Men hun håper på at noen av losjeringen kan bli i politiets varetekt. Cinta mener arrestasjoner er et utrolig bra virkemiddel for klimakampen.

Les også: Årets julefilm: – «I Am Greta» har premiere i november

Klimaaktivistene i Extinction Rebellion er delt inn i røde» og «grønne» roller.

– De som har påtatt seg en rød rolle, har forsonet seg med tanken på å bli arrestert, ja, de ønsker å bli arrestert, sier Dag Kolstø, talsperson for Extinction Rebellion i Norge, og legger til:

– Folk er villige til å gjøre hva som helst fordi de har mistet troen på politikernes regelrette bullshit. Mediene dekker ikke klimasaken slik de burde, men våkner når folk arresteres i hopetall.

Les også: Greta er helten i Pearl Jams nye video

Cinta planlegger å bygget opp en lokal gruppe av Extinction Rebellion i Stavanger, når hun vender hjem.