Illustrasjonsfoto. En kvinne med p-piller. Foto: AFP PHOTO/MYCHELE DANIAU
Del saken

1 av 4 kvinner har blitt uplanlagt gravid i løpet av livet, viser en tidligere undersøkelse fra TNS Gallups Helsepolitiske barometer.

Ifølge VG skriver RFSU at nordmenn har flest kjønnssykdommer i Norden – men at vi er dårligst på å bruke kondomer.  Kjønnssykdommer er et av de største infeksjonsproblemene i verden.

De vanligste prevensjonsmetodene for det norske folk er kondom og p-piller, ifølge den norske seksualvaneundersøkelsen.

«Min oppfatning er at mange vet mest om disse, fordi det er det de har fått mest informasjon om. Vi ser imidlertid at flere begynner å bruke langtidsvirkende prevensjon, som p-stav og spiral. P-ring og p-plaster er også prevensjonsmidler mange bruker. Bruken av dette har økt mye de siste årene», sier Stine Solli, sykepleier og prosjektleder for seksualitetsundervisning ved Sex og Samfunn, til VG.

Best på lengre sikt:

Hun nevner at langtidsvirkende prevensjon, som er p-stav og spiral, faktisk er sikrere enn kondom og p-piller. Det er fordi disse har mindre brukerfeil.

«P-piller fungerer godt og er sikre, men man må huske å ta pillene. En p-stav som settes inn av helsepersonell kan man ikke gjøre noe feil med,» presiserer hun. Kondom er imidlertid det eneste som beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer, og bør brukes når du skal ha sex med nye partnere.

Den største fordelen ved å bruke prevensjonsmidler er at det beskytter mot uønsket graviditet. Men andre fordeler kan være at man får mer kontroll på blødninger og også mindre blødninger og mindre menstruasjonssmerter. Noen prevensjonstyper forebygger også mot enkelte typer kreft.

Reduserer kreftrisiko

Fra Sex og Samfunns metodebok, som er et medisinsk oppslagsverk for helsepersonell, står det skrevet at risikoen for eggstokkreft synker med 20 prosent for hvert femte år med p-pillebruk. Etter ett års bruk av p-piller synker risikoen med 50 prosent for å få livmorkreft. Videre står det ifølge VG skrevet at risikoen fortsetter å synke over tid – og at p-piller kan redusere risikoen for kreft i tykktarmen.

P-stav og hormonspiral er det sikreste vi har mot uønsket graviditet. De avgir en mindre dose med hormoner, men det er ingen brukerfeil med dem, sier Stine Solli. Når det gjelder kjønnssykdommer er kondom det sikreste, og eneste alternativet.