Et godt eksempel på type glass som fungerer godt for whisky (særlig single malt whisky). Pixabay. Foto: felix_w
Del saken

Whisky kan kun brukes om skotsk whisky. Whiskey er begrepet man kan bruke om annet brennevin laget omtrent på samme måten, men ikke i Skottland.

Bourbon er en amerikansk variant av whiskey, som i hovedsak assosieres med whiskey laget på mais (hovedsakelig) og i staten Kentucky. Jack Daniels, som lages i Tennessee, kalles ikke bourbon, selv om det er laget omtrent på den samme måten.

Men whiskey lages verden rundt. Jeg har forsøkt å plukke ut noen favoritter, det er ikke en ultimat topp ti liste, det blir umulig og for personlig. Men det er uansett ti knallgode utgaver av «livets vann» (uisge beatha) – som altså whisky egentlig betyr, på samme måte som akevitt (aqua vita).

De fleste typer whisky trives best temperert, ikke med is, og noen foretrekker en dråpe vann. Etter sigende skal dette fremheve aroma og smak, men personlig bruker jeg sjelden vann, og nesten aldri is (med ett unntak). Uansett: følg din egen smak, ingen regler er bedre enn dine egne preferanser. Ta ketchup i whiskyen for min del.

Jeg har for variasjonens skyld sluppet til en irsk, en amerikansk og en japansk whiskey. Det kanadiske skvipet «rye whiskey» er av gode grunner utelatt.

Rekkefølgen er tilfeldig:

Lagavulin 16 Year Old, 43 %

En klassisk Islay whisky, røykpreget men elegant. Fløte og fylde, krydret og fruktig med hint av fersken. Røykpreget finnes mest i aromaen, ikke i så mye i smaken. En av de whiskyene som nytes best med en dråpe vann.

Glenmorangie Quinta Ruban 12 Year Old, 46 %

Denne dekadente smaksbomben oppholder seg ti år i amerikanske eikefat, som gir et herlig hint av vanilje. Deretter to år i portvinsfat. En deilig duft av mørk frukt, vanilje og portvin. Smaken er tett, karamellaktig, litt som fruktkake. Ettersmaken: lang og tilfredsstillende, bær og brunt sukker. Nesten for mye av det gode, men bare nesten!

Ardbeg An Oa, 46,6 %

Nok en Islay whisky. Denne utgaven er mer kompleks og svært tilfredsstillende. Lukter litt lakris og karamell, kandisert frukt og det vi «fagfolk» kaller lær. Røykpreget er integrert i smaken, som også gir hint om mint (I am a poet) og sødme. Avslutningen er lang og nesten sirupaktig. En balansert whisky som er lett å like for de aller fleste.

Glenfiddich Experimental Series – IPA Cask Finish, 43 %

Glenfiddich elsker å bryte alle regler. Denne whiskyen er laget ved at de først fikk produsert en spesiell IPA (Indian Pale Ale) og deretter lot de whiskyen modne i fatene hvor ølet hadde vært laget. Dette kjennes på aromaen, humle og malt blandet med et hint av epler og pærer. Smaken er også humlepreget, balansert med sitrus og vanilje. Avslutningen er søtlig humle. En spektakulær og annerledes whisky.

Loch Lomond 12 Year Old, 46 %

Denne nokså rimelige whiskyen vant to gullmedaljer i 2018 San Fransisco World Spirits Competition. En duft av hjemmebakst, en herlig smak av frukt og krydder, underbygd av en uunngåelig sukkeraktig smak. Avslutningen: skarp og vaniljepreget. Et fantastisk godt kjøp.

Talisker 18 Year Old, 45,8 %

Siden jeg selv har overnattet hos en tidligere sjefsdestillatør hos berømte Talisker er denne uunngåelig. Talisker produseres nord på Isle of Skye, i vanvittig flotte omgivelser.  Et reisemål jeg kan anbefale selv om du ikke liker whisky. Denne ble kåret til verdens beste whisky i 2007.

Aromaen er ganske mild og frisk, med et visst røykpreg i tillegg til en fruktig sødme. Man kan ane hint av ingefær og eik.

Smaken er fyldig og rik, krydret, et hint av røyk, pepper og allehånde (ja det høres sykt ut men prøv selv). En av mine absolutte favoritter.

Macallan 18 Year Old, 43 %

Jeg må ha med denne, siden den var min første kjærlighet. Fortsatt nyter jeg virkelig denne silkemyke maltwhiskyen, og den er en glimrende start for de som ikke er helt inne i whiskyens verden. Denne er dyr, men vi lever jo i verdens rikeste land så:

Lukt av kløver og appelsin, julekake og kanel. En ren fest! Smaken er sukkerbrød og jordbærsyltetøy, kokosnøtt og brunt sukker. Avslutningen er ingefær og søt sherry.

Eller sagt på en mer folkelig måte: Skikkelig digg!

USA: Jack Daniels Tennesse Whiskey

Noen ganger vil man være rockestjerne, som Keith Richards. Da trenger man en flaske Jack Daniels. Smaken er på mange måter vulgær, over the top, proppfull av vanilje. Men – som alt godteri – så smaker det faktisk godt! Av og til er det greit å snobbe ned. Jack Daniels er den eneste whiskey på denne listen jeg kunne vurdert å drikke «on the rocks». Ikke vær en snobb, ta en Jack Daniels, med is!

Irland: Telling Small Batch

Nå som vinteren nærmer seg er det få ting som overgår en klassisk Irish Coffee. Bare husk følgende regler: først har du i sukkeret, helst av den brune sorten. Så har du i kruttsterk kaffe av god kvalitet. Så rører du ut sukkeret i den varme kaffen. Deretter tilsettes irsk whiskey, og Telling Small Batch gir den perfekte smak av vanilje, rom og frukt.

Så topper du med lettpisket, nesten flytende kremfløte og lar aldri noen se deg dumme deg ut med sugerør eller andre hjelpemidler. Lykke!

Tradisjonell Irish Coffee i tradisjonelle glass.(AP Photo/Matthew Mead)

Japan: Nikka From The Barrel

Dette har blitt en personlig favoritt de siste årene, siden mine to fotballinteresserte naboer alltid har en flaske stående. Det er en blomsteraktig fruktig aroma, som følges opp av en krydret smak med hint av eik og karamellisert frukt. En sikker vinner for nybegynnere, som også kan nytes av jålebukker som liker å kalle seg kjennere. Rett og slett fabelaktig deilig!