Illustrasjonsbilde. Pixabay. Foto jill111
Del saken

Det er en stund siden det å erklære at man var veganer medførte hevede øyenbryn og umiddelbar latterliggjøring. Stadig flere velger en vegansk livsstil. Veganisme er til og med godkjent som et livssyn.

En veganer hverken spiser eller bruker dyreprodukter, heller ikke fisk. Folk velger å bli veganer av ulike grunner. For noen er det av hensyn til dyrevelferd. Andre er mest opptatt av egen helse. Hensynet til klima og miljø er dessuten viktig for mange. For de fleste handler det om en kombinasjon av disse. Siden det er stadig lettere å få tak i veganske produkter i restauranter og i butikker, så har det blitt stadig lettere (og billigere) å leve vegansk.

Hvordan blir kroppen påvirket det første året?
Et plantebasert kosthold vil medføre forandringer i kroppen. Mange får økt energi, kviser kan forsvinne, tarmbevegelsene blir mer regulære og du vil sannsynligvis gå ned i vekt. Man får også redusert risiko for hjertesykdommer, slag og diabetes.

Er det vanskelig å leve vegansk?
Det er forholdsvis lett og blir stadig lettere. Det handler mest om å ta en avgjørelse. Men det er viktig å vite at det er enkelte stoffer kroppen trenger som et vegansk kosthold ikke vil gi deg. Derfor trenger man kostholdstilskudd, som jod, vitamin B12 og omega-3. Helsedirektoratet har masse informasjon på sine nettsider.

Hvordan erstatter man kjøtt?
De vanligste erstatningene er tempeh, jackfruit og soya. Du kan også finne andre alternativer. Det finnes dessuten en rekke kokebøker for veganere, en god start kan være Vegan Cookbook for Beginners.

Soyabønner brukes mye i et vegansk kosthold.

Hvordan vil en vegansk livsstil påvirke planeten?
Veganisme har mange positive miljøeffekter. Forskere har funnet ut at man kan redusere klimaavtrykket sitt med nesten 75 %. Du kan lære mer om dette i denne artikkelen.

Veganere kan heller ikke bruke dyreprodukter som ullklær, lær eller andre produkter som inneholder noe fra dyrenes verden. Dette skaper selvsagt sine utfordringer. Men det blir stadig lettere å få tak i alternative produkter.

Hva med ferien?
Det kan være en utfordring å gjennomføre en vegansk livsstil når man er på reise. Ikke alle land har kommet like langt, men land som Sveits og Finland fremheves som gode reisemål for veganere. Independent har en artikkel med flere reisetips for veganere.

Ikke alle er like positive
Torsdag 8. november ble veganisme diskutert på Debatten NRK. Der kommer Birger Svihus fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås med noen innvendinger, særlig når det gjelder spebarn som ammes av veganske mødre.

Noen kritikere tar den helt ut, som f.eks. Paul Joseph Watson som mener at for stort inntak av soya gjør gutter mer feminine og venstrevridde! Vi skal ikke ta stilling til påstandene i videoen nedenfor, men den er tross alt ganske morsom – også for veganere som ikke blir så lett krenket og fornærmet.