Noel Gallagher skyter fra hoften i et ferskt intervju med The Guardian (Illustrasjonsbilde). Foto: Brian J Ritchie/Hot Sauce/REX
Del saken

Noel Gallagher var en av brødrene bak bandet Oasis. Etter massiv suksess endte det i en evig krangel mellom brødrene Noel og Liam.

Noel var gitarist og låtskriver for Oasis, mens Liam var vokalist. Forholdet mellom de to har vært legendarisk dårlig i mange år.

Intervjuer med Noel er alltid morsom lesning. Han legger absolutt ingenting i mellom, og gir tilsynelatende blanke f.. i om han krenker noen. Samtidig har han et snev av selvironi som gjør hans nokså usympatiske fremtoning utholdelig.

I et ferskt intervju med The Guardian starter han med følgende erklæring:

– Dette kommer til å ende i trøbbel.

Ifølge Gallagher er intervjuer en yrkesrisiko, og en merkelig situasjon:

– Du blir plassert i et rom med en fyr fra Stockholm som du aldri har møtt, og så stiller han spørsmål om din mor. Det er jævlig absurd. For det ærlige svaret er: «Hva har det med deg å gjøre?». Men det smarte svaret er: «Jeg likte henne helt til hun fødte Liam».

Om klimaendringer

Noel ser fordelene med et varmere klima, muligens kun for å irritere  leserne av en ultraprogressiv og politisk korrekt avis som The Guardian:

– Jeg går rundt i T-skjorte, og tenker…det er ikke det minste kjølig. Ja, kanskje det ikke er så bra for barnebarna mine. Men jeg har jo ikke møtt dem, for alt jeg vet kan de bli en gjeng med drittsekker (cunts).

Om Brexit

Selv om Noel selv stemte for Remain, liker han å erte på seg sine meningsfeller. Som han pleier å si:

– Det er bare en ting som er verre enn en idiot som stemte for Brexit, og det er det økende antallet av drittsekker som prøver å få avstemningen omgjort (…) Hvis det ender med en ny folkeavstemning vil vi, som en nasjon, aldri kunne reise oss igjen.

For dette ble Noel umiddelbart kalt nazi, uten at dette bryr han noe særlig. Noel er flau over at han selv ikke gad avgi stemme under folkeavstemningen. Han trodde virkelig ikke så mange ville stemme for en endring. Men han forstår at han er priviligert:

– Jeg tenkte, hvem vil være så dumme at de stemte for å forandre situasjonen? Men, jeg bor i et massivt hus i Maida Vale (nordvest-London), så hvorfor skulle jeg ønske forandring?

Oasis var kjent for fyll, krangling og slåsskamper, men samtidig var Oasis en kollektiv opplevelse, mener Noel.

– Sangene handlet om enhet, fellesskap. Det var slik jeg skrev sanger, de handlet aldri om meg, men om oss (…) De var inkluderende.

Om flytende kjønnsidentitet og feminisme

Hva føler du om flytende kjønnsidentitet?

– Hva er det? Jeg vet hva slags kjønn jeg er, jeg er Mancunian (Noel er fra Manchester).

Vil du beskrive deg selv som feminist?

– Ja, absolutt. Jeg visste det ikke før min kone fortalte meg at jeg var feminist, og jeg sa: «Virkelig? Ja vel, da må jeg vel annonsere det for hele verden».

Hip-hop

Noel forteller om en konflikt med Jay-Z, som han mente ikke fortjente å spille på Glastonbury-festivalen. Noel mente festivalen burde spille gitarmusikk:

– Det var en reporter som fortalte meg at Glastonbury hadde satset på hip-hop, og de klarte ikke selge ut billettene. Så jeg sa: «Ja vel, hip-hop er dritt!» Det var alt. Selvsagt måtte dine respekterte kollegaer i Guardian gjøre et stort nummer ut av det…

Så det er vår feil?

– Selvsagt er det deres feil. Alt er deres feil.

Utover dette kommer Noel med stikk mot sin bror (han kan ikke synge, og pisser på seg når de møtes), Jeremy Corbyn (han er kommunist, ingen ekte briter vil ha kommunisme) og Tory-politikere som tror de er kule fordi syns Stones var «fabelaktige».

Som en avslutning spør journalisten om Noel Gallagher har noe å tillegge helt til slutt.

– Ja, sier Noel og peker på diktafonen.
– Du får ikke lov å sitere meg på noe av det der.

Her kan du se og høre Oasis med låta Stop Crying Your Heart Out (klikk på linken).