Nobelprisvinner i fysikk mener vi trolig vil finne bevis på liv på andre planeter i løpet av 30 år. Men ikke nødvendigvis av typen på bildet. Shutterstock
Del saken

Den sveitsiske astronomen Didier Queloz (52) er overbevist om at vi ikke er alene i universet.

Cambridge-professoren vant årets Nobelprisen i fysikk nylig for sitt arbeid som «planetjeger». Han oppdaget den første planeten utenfor vårt solsystem i 1995, i samarbeid med Michel Mayor som han deler Nobelprisen med.

Nobelprisvinnere i fysikk 2019, James E. Peebles, Michel Mayor og Didier Queloz Foto: div. kilder / AFP / ScanpixNå har Queloz bidratt til oppdagelsen av hundrevis av eksoplaneter, altså planeter som går i bane rundt andre stjerner enn vår sol.

I en tale i forbindelse med tildelingen av Nobelprisen sa Queloz:

– Jeg nekter å tro at vi er de eneste levende vesener i universet. Det er bare for mange planeter, for mange stjerner, og kjemien er universell.

Det handler ikke om «små grønne menn»

Queloz understreker at det ikke nødvendigvis handler om «små grønne menn». Han er sikker på at i løpet av 30 år er det svært realistisk å forvente at forskere vil kunne utvikle en maskin som gjør det mulig å oppdage liv på andre planeter, selv i fjerne solsystemer.

Queloz har med suksess utviklet Doppler-teknikken, noe som har ført til at omtrent 1900 eksoplaneter har blitt oppdaget.

– Jeg håper at denne Nobelprisen vil hjelpe til med å øke fokuset på dette fascinerende spørsmålet, tanken om liv på andre planeter, uttalte Queloz ifølge Daily Mail.

– I dag tidlig var jeg bare en professor ved Cambridge, på jobb med mine kollegaer. Men plutselig forandret livet mitt seg totalt.

Den andre halvdelen av Nobelprisen i fysikk ble tildelt professor James Peebles fra Princeton University (USA). Han fikk prisen for sine «teoretiske oppdagelser i fysisk kosmologi».

Peebles har stått for mange viktige bidrag til Big Bang-modellen, særlig gjennom å studere den kosmiske bakgrunnsstrålinga.