Nice. Illustrasjonsbilde, Shutterstock
Del saken

Jeg har nylig avsluttet en langhelg med hele familien i Nice. Storbyferie er ikke førstevalget for oss når barna er med, men som en innledning til ferien passet det slik denne gangen.

Nice er et populært reisemål for nordmenn, med masse direktefly fra flere byer. Jeg har besøkt Nice mange ganger, men det er en stund siden. Er byen ved Middelhavet fortsatt verdt et besøk?

Gamlebyen, Nice

Nice har så avgjort sin sjarm. Gamlebyen med sine trange gater, yrende liv på utallige fortauskaféer og mektige Promenade des Anglais som strekker seg flere kilometer langs rullesteinsstrendene.

Stranden er innbydende i juni, ennå ikke overfylt. I over 30 grader er den svale brisen fra Middelhavet forfriskende. Personlig liker jeg denne typen strender, hvor ungene kan ta seg et bad uten at alt fylles opp med finmalt sand. Når det i tillegg er god plass blir det nesten trivelig, selv for en som generelt skyr strender som pesten.

Kulturelt har Nice mye å by på, vi hadde planer om å besøke Musée Chagall, men som ofte når man reiser med barn ble det med planene. Musée d’Art Comtemporain, tett opp til gamlebyen, er lett tilgjengelig for de som liker moderne kunst.

Men hovedsaken er å leve det gode liv, drikke rosévin fra Provence og spise god mat på de utallige restaurantene.

God plass på stranden midt i juni

Maten

Nice er ikke et reisemål for de virkelige høydepunktene når det gjelder gastronomi. De har tre restauranter med hver sin Michelin-stjerne, ikke mye å skryte av for en relativt stor fransk by.

Heller ikke husmannskosten er blant det beste Frankrike har å by på. Men det er tross alt Frankrike, så selvsagt kan man spise svært godt. Bare vær klar over at de restaurantene som har opparbeidet seg et godt rykte fylles opp nesten før de åpner. På enkelte steder må man møte opp minst en halv time før åpningstid for å i det hele tatt ha forhåpninger om bord. Dette gjelder f.eks. hos Les Amoureux, som i følge Eivind Hellstrøm serverer den beste pizzaen i verden utenfor Napoli.

Mitt tips er å finne en velrennomert spisested og bestille bord. Det kan bli mye vandring (og/eller mye dårlig mat) hvis dere bare tar det på sparket. Er du i knipe er det beste valget å velge en fortausrestaurant som serverer pizza fra vedfyrt ovn. Kvaliteten er som regel meget bra, de er stolte av pizzaene sine i Nice.

Frustrasjoner

At måltider må planlegges nøye er en av de tingene som frustrerer meg med Nice. Enda verre blir det selvsagt midt i turistsesongen. Noen andre ting som irriterte meg er:

Strandbar. Flott men dyrt

Prisnivået er høyt. Skal du nyte en pils i sjøbrisen med utsikten som bildet viser, må du ut med 11 EURO, norske priser altså. Selv lugubre fortauskafeer tar 5-7 EURO for en øl, og maten (med unntak for pizza) er ikke spesielt rimelig.

Bringerbærterte, vaniljekrem

Pittoresk betyr også at det er trangt. Gamlebyen er sjarmerende, men slitsom. Med unger på slep kan det bli litt for mye. Heldigvis dukker det stadig opp iskremutsalg og andre fristelser/bestikkelser for å holde barnas humør på et akseptabelt nivå.

Man må gå overalt. Kollektivt fungerer ikke spesielt bra, taxi er meningsløst siden du går like fort som en drosje beveger seg i den kaotiske trafikken. Det anbefales sterkt at man bor helt i nærheten av gamlebyen.

Hyggelig, tross alt

På vei hjem til leiligheten den siste kvelden gledet jeg meg til å komme meg ut og vekk fra kaoset. En musikkfestival i byen førte til litt for mye folk, stress, støy og mas.

Men rett før vi var hjemme støtte vi på et lokalt utslag av festivalen. Et lite hull i veggen hadde spredt de små kafeene utover fortauet, satt opp et lite PA-anlegg og hadde åpen mikrofon. En jente på 11-12 år spilte Jimi Hendrix på kassegitar, til stor jubel tross middelmådige ferdigheter. Jenter i barnehagealder danset barbent i sommerkjolene sine. Alle kysset alle, sommerkvelden var deilig og varm.

Ved et mirakel fant vi et bord og bestilte drikke. Det ble en positiv avskjed på et tross alt hyggelig, men slitsomt gjensyn med Nice.