Gåselever serveres gjerne stekt, som tilbehør drikker helst søt vin. Foto: Wikipedia
Del saken

Myndighetene i New York forbyr salg av foie gras. Restauranteiere og franske gourmeter reagerer.

Foie gras betyr «fet lever». Mest eksklusiv er varianten som kommer fra gås, men også andelever er anerkjent som en delikatesse. Bakgrunnen for forbudet er at mange mener gjessene er utsatt for dyremishandling, siden de tvangsfores for at leveren skal oppnå nødvendig fettinnhold. Alt salg av foie gras som følge av denne prosessen (gavage) vil nå medføre bøter i storbyen, skriver New York Times.

Loven skal gjelde fra 2022. Også California har innført et lignende forbud.

Det er mange hundre år siden franskmennene oppdaget at gåseleveren smakte ekstra godt rett før gjessene var i ferd med å legge ut på sin årlige vandring sørover. I forberedelsene til den krevende reisen feitet gjessene seg opp, og leverens fettinnhold økte betraktelig. Dette er bakgrunnen for gåseleverindustrien.

Restaurantfolk reagerer

– New York er et mekka for matinteresserte. Hvordan er det mulig å tenke seg et New York uten foie gras? Hva er det neste? Skal vi kutte ut kalv? Hva med sopp? spør Marco Moreira. Han er sjefskokk og eier av den anerkjente franske restauranten Tocqueville.

Jeffrey Chouinard er sjef på bistroen Dirty French. Han sier til The Guardian:

– Hva med alkohol? Hvor mange mennesker blir drept hvert år på grunn av alkohol? Vi liker ikke snakke om det, siden vi liker å ta en drink i ny og ne.

Bøndene som produserer foie gras nekter for at de driver med mishandling av dyr. Ifølge mange aktører i dette markedet har ikke gjess en utviklet metthetsfølelse. Bøndene mener fordommene mot foie gras er store, siden det oppfattes som et luksusprodukt.

Foie gras produseres lokalt i Hudson Valley. Foto: Don Emmert/AFP via Getty Images

Stephan De La Faverie er amerikansk statsborger, men opprinnelig fransk. Han elsker foie gras, men har allikevel en viss forståelse for forbudet.

– Siden jeg er amerikansk statsborger, så respekterer jeg loven. Men det er så fantastisk å spise foie gras, så jeg må nok reise tilbake til Frankrike for å spise det.