REUTERS/Claro Cortes IV (CHINA)
Del saken

Piratkopieringsbransjen sliter i en tung motbakke og ser ikke lyst på situasjonen, skriver den indonesiske avisen The Jakarta post.

Dessverre er ikke Indonesia Norge så bransjen får ikke støtte til omstilling eller at de er beskyttet av konkurransevridende regler. Før var det butikker på hvert hjørne med hyllene fulle av piratkopier, men nå er de borte neste alle sammen.

Folk behøver ikke å gå ut lenger, de kan sitte hjemme og velge ut alt de ønsker fra Netflix. De få butikkene som er igjen sliter med sviktende omsetning, de har senket prisene, men til ingen nytte. Kundene holder seg hjemme.

– De fleste av mine konkurrenter har satt kroken på døra, men jeg holder ut, selv om bunnen har falt ut av piratmarkedet. Fremtiden ser ikke lys ut. Flere velger strømming fremfor pirat, de synes utvalget er bedre, kvaliteten høyere og prisen lavere, sier Sofyan til Jakarta post.

Tilbake står en hel bransje på bar bakke. Det er ikke bare lønnsomme butikker som forsvinner, borte blir også produsentene, de som har investert mye i kopieringsutstyr. Så mister underleverandører gode kunder, dernest får bankene problemer. Det blir en ond sirkel.

– Jeg har ikke kjøpt en eneste piratkopi etter at jeg fikk Netflix, det er så mye mer praktisk og så et kvaliteten kjempebra, sier Lariza Oky Adisty til Jakarta post.

Astari Laksmiwati sier at før så var hun på jakt etter alt av det nyeste, hun dro fra butikk til butikk, men med Netflix er hun bare et tastetrykk unna. Og det til en lavere pris. Men det er enda noen som er trofaste til piratkopi, Nyoman Gede sverger til DVD, og sier at det er så mye lettere enn strømming, det er bare å putte inn disken og filmen kommer opp på TV.

Men piratbransjen har ikke gitt opp, de er bare inne i en omstruktureringsprosess og ser nye muligheter i illegal strømming og ulovlig nedlasting fra nett.