credit: PublicDomainPictures
Del saken

Én av fire norske menn har ikke fått barn ved fylte 45 år. Det samme gjelder for én av seks norske kvinner, skriver Nettavisen.

Langt flere menn er ufrivillig barnløse – faktisk nesten tre ganger så mange menn som kvinner.

Hvorfor er det så mange flere ufrivillig barnløse menn enn kvinner, spør Nettavisen, og påstår at svaret er enkelt: De mest populære mennene får gjerne barn i flere kull, med ulike kvinner, mens de minst populære mennene får verken kjæreste eller barn. Det sier atferdsbiolog Jens Andreas Huseby til Nettavisen.

Gruppen ufrivillig barnløse menn vokser, og forskerne tror de bare vil bli flere. Her er det relativt bred konsensus blant fagfolk om årsaken: Kvinner vil ikke ha menn med lavere status enn dem selv. Og i dag er det flere norske kvinner enn menn med høy utdanning.

Lettest for kvinnene

Atferdsbiolog Jens Andreas Huseby synes i utgangspunktet ikke synd på noen, men mener ifølge Nettavisen at det finnes én vesensforskjell mellom menn og kvinner på søken etter en livspartner: En kvinne kan når som helst gå ut å finne seg en kjæreste, bare hun senker kravene.

Atferdsbiologen forklarer at det som gjerne skjer med kvinner etter en viss alder, gitt at de ønsker seg barn, er at de vurderer menn på en annen måte.

Mens de tidligere kanskje har lett etter en spennende «bad boy», starter de nå jakten etter en potensiell far til sine barn. I stedet for å legge hovedfokus på spenning og et pent ytre, søker man heller etter en mann som er stabil, trofast, snill og som har god inntekt.