Stadig flere unge briter trenger briller. Optikere mener det skyldes for mye skjermtid. Foto: Shutterstock
Del saken

Ny studie viser at 35 prosent av briter i alderen 13 til 16 år trengte briller i 2018, tilsvarende tall for 2012 var 20 prosent.

Britiske optikere mener den eksplosive veksten skyldes at tenåringer stirrer på ulike skjermer 26 timer i uka, skriver Daily Mail. Å stirre på skjermer får øynene til å anstrenge seg, noe som kan skade synet etter en viss tid, mener Scriven Opticians, som har bestilt studien.

To tredjedeler av tenåringene med svekket syn er nærsynte. Optikerne understreker hvor viktig det er å sjekke synet jevnlig, men en fjerdedel av foreldrene innrømmer at de aldri har tatt med barna til en synstest.

Barn rammes ekstra hardt fordi øynene fortsatt vokser, og synet utvikler seg samtidig. Sheena Mangat fra Scrivens sier:

– Fordi tilstander som langsynthet og nærsynthet utvikler seg gradvis ser hverken barna eller foreldrene tegn til endring, nettopp derfor er jevnlige synstester så viktig. Barna vet ikke hva som er normalt når det gjelder syn, så de vet sannsynligvis ikke at de har problemer.

Mer forskning er nødvendig for å fastlå om skjermtid kan knyttes opp til dårligere syn. Uansett understreker optikerne viktigheten av å sjekke synet jevnlig, siden dårlig syn som ikke blir diagnostisert kan føre til at barna blir hengende etter på skolen.