Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix
Del saken

Det påstår forfatter Rune Salvesen og vil at vi skal debatter mannsrollen også i Norge. I Danmark diskuteres det om menn blir utslettet i møte med kvinner.

Aftenposten tok opp i forrige uke om mannsrolledebatten som har oppstått i Danmark med bakgrunn i krimromanen «Den nordiske mands hævn» av forfatter Sofie Jama.

Hennes selvutslettende mannsfigurer har skapt en debatt om forholdet mellom menn og kvinner. Hun sier at maktforholdene er snudd, og at mennene er taperne.

Den norske forfatteren Rune Salvesen ønsker også en slik debatt her hjemme. Han har skrevet romanen «Antifeministen». Den handler om en mann som ender opp i en uselvstendig rolle til en kvinne.

– Jeg hadde et ønske om å få folk til å reflektere over det å være mann på kvinners premisser, sier Salvesen, som også har arbeidet i 20 år som psykiatrisk sykepleier.

Rune Salvesen tror menn står i en vanskelig skvis mellom å være maskuline og feminine. Han mener at kvinner vil ha menn som er tydelige, men som samtidig gjenspeiler dem selv.

Han sier at når han ser datteren bli taklet i fotball, så har han lyst til å rope at hun skal komme seg på beina. Han roer seg og føyer seg etter krav om å gi trøst og støtte. Men innerst inne vegrer han seg.

– Jeg tror dagens fedre ofte er menn på kvinners premisser, men vi har en urkraft som vil hjem av og til.

Tidene har forandret seg, en er ikke så mye ute på fisketurer lenger, det går mer i filmer som kona velger. En skal ikke skrike og heie på fotballaget om så skal det gjøres på begge lagene.

– Menn trenger å snakke om avmaskulinisering, sier han og forteller at han får tilbakemeldinger fra menn som vil snakke om den avstumpede mannen.