Illustrasjonsbilde. Pixabay. Foto: carolynabooth
Del saken

Forskning har oppdaget hvorfor det å miste en som står deg nær faktisk kan «knuse» hjertet ditt.  Såkalt Broken Heart Syndrome, offisielt kjent som Takotsubo–syndromet, rammer 6000 briter hvert eneste år, skriver MailOnline.

De fleste slike saker skyldes tap av mennesker vi står nært, men kan også utløses av samlivsbrudd. Symptomene inkluderer kortpustethet og brystsmerter, og kan bli feilaktig diagnostisert som hjerteinfarkt. Men en pasient som lider av Takotsubo syndromet opplever altså ikke blokkering av blodårer og tapt blodtilførsel til hjertet.

Ny forskning ved skotske universiteter avslører at hjertet angripes av sitt eget immunsystem Man kan finne spor av slike angrep opptil fem måneder etter den utløsende hendelsen, noe som forklarer hvorfor utsatte kan føle seg dårlig i en svært lang periode.

Professor Dana Dawson som ledet undersøkelsene uttaler:

– Vi fant at syndromet utløser en storm i immunsystemet som resulterer i akutt betennelse i hjertemuskelen, som så sirkuleres utover i kroppen. Vi vet ennå ikke om dette er årsaken til eller et resultat av syndromet.

Forskergruppen tror dog at man etterhvert vil kunne behandle symptomene med betennelsesdempende medikamenter. Men det er store hull i den biologiske viten rundt dette, selv om forskerne føler de har tatt et viktig skritt videre. Håpet er å finne medisiner som altså hjelper mot dyp sorg.

Det er kanskje en god nyhet nå i julen, som er en tid på året hvor mange føler sorgen og savnet ekstra sterkt. Men uansett gjenstår nok mange år med forskning før man nærmer seg et svar.

Her en liten film fra Psych2Go som forklarer litt mer: