Adenbukta, Somalia 20130625. Ved hjelp av lettbåter tar norske spesialsoldater fra KNM Fridtjof Nansen seg inn til Somalias kyst. Ingen kvinner deltar. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Del saken

Den britiske TV-kanalen Channel 4 har nettopp kommet ut med sesong 4 av den populære serien SAS: Who Dares Wins. Tidligere sesonger av reality-serien er også vist på norske kanaler.

Konseptet er enkelt: Vanlige mennesker melder seg frivillig til å gjennomføre noe tilnærmet opptaksprøvene som spesialsoldatene i SAS gjennomgår. Selvsagt er det en snill utgave av de brutale prøvelsene. Men tøft nok til at menneskene som deltar får et møte med sine psykiske og fysiske grenser.

Alle instruktører i programmet har lang erfaring fra SAS, så det er en viss realitet over reality-showet.

I sesong 4 gjøres en vri, og flere jenter deltar i programmet. Det har jo vært en diskusjon det siste halvåret, startet av blant annet Helge Lurås, om dette tjener stridende enheters kampstyrke.

Det går ikke så veldig bra med jentene hvis man skal dømme ut fra denne traileren. En total mangel på vurderingsevne rammer mange av de kvinnelige deltakere samtidig. I en reell situasjon kunne dette hatt alvorlige konsekvenser. Ikke bare for de involverte kvinnene, men for alle de andre i samme enhet.

De får en enkel og svært logisk beskjed: Etter å ha badet i isvann i Andesfjellene, får de beskjed om å ta på tørre klær for å unngå frostskader i det iskalde landskapet. Dette er tilsynelatende en for stor oppgave for mange av jentene.

Instruktørene fra SAS er mildt sagt ikke spesielt imponert.

Se og døm selv: