AIDS er en autoimmun sykdom som ødelegger kroppens immunforsvar. Pixabay. Foto: geralt
Del saken

Immunsystemet er nøye balansert, tilpasset og regulert. Stort sett går dette veldig bra, men ikke alltid, skriver forskning.no.

Immunsystemet dreper bakterier, virus og ubudne gjester. Hvis det derimot mangler våpen eller retter dem feil vei, får vi problemer.

Immunsystemet kan skape trøbbel for moderne medisin, for eksempel ved organtransplantasjoner. Noen fremmede elementer bør faktisk få være i fred.

Immundefekter
Mangler hos immunsystemets celler eller proteiner kan medføre risiko for invalidisering eller død. Noen defekter er medfødte, andre utvikles senere som f.eks. AIDS, som ødelegger immunforsvaret slik at kroppen ikke lenger har noen beskyttelse mot sykdom.

Autoimmune sykdommer
Dette er en følge av at immunsystemet enten svikter eller bommer, og går til angrep på kroppens velfungerende celler og vev. Vi kjenner til nesten 100 ulike autoimmune sykdommer. Kjente eksempler er leddgikt, diabetes type 1, multippel sklerose (MS), lupus, cøliaki og proriasis.

Astma og allergi
Allergi skyldes også feil ved immunsystemet. Allergiske responser betyr at immunsystemet angriper noe ufarlig som kommer utenfra: matvarer, pollen, støv etc. Kroppens egne celler blir uskyldige ofre.

Astma har mye fellestrekk med allergier. Immunsystemet reagerer på partikler vi puster inn, og reaksjoner i luftveiene kan gi alvorlig pustebesvær.

Transplanter
Et av problemene med transplantasjoner er at immunsystemet vårt oppfatter de nye organene eller cellene som fremmedelementer, og derfor går de til krig mot disse elementene.

Vi reduserer disse problemene ved å lete opp donorer som er likest mulig mottakeren, men personer som går rundt med et transplantert organ i kroppen må likevel ta medisiner som hemmer immunsystemet.

Gyllen middelvei
Nå som influensasesongen er her er det fristende å fylle på med medisiner som styrker immunforsvaret. Men man må være forsiktig: I enkelte tilfeller vil et styrket immunforsvar kunne ha negative konsekvenser. Det er altså bedre med de samme gamle, kjedelige rådene om å leve sunt og spise riktig.

Så får vi heller tåle en forkjølelse. Immunsystemet vinner som regel til slutt.