Illustrasjonsfoto: Pixabay
Del saken

Samlivsbrudd kommer som regel i overganger fra en livsfase til en annen.

Foto: Pixabay/aliceabc0

– I Norge ser vi at sannsynligheten for å skille seg når toppen etter fem til seks års ekteskap, sier Kenneth Aarskaug Wiik ved Statistisk sentralbyrå til KK.

Antall samlivsbrudd i er høyere enn det skilsmisseraten viser, for ikke alle velger å gifte seg. Wiik sier at det er de mest fornøyde samboerne som gifter seg Blant annet så får flertallet første barnet utenfor ekteskap, og de som gifter seg har ofte mange år som samboere bak seg.

Les også: I to av tre samlivsbrudd er det kvinnen som går

Risikoen for brudd er høyere for samboere enn for gifte, selv om de også har felles barn. Gifte er mer fornøyd i forholdet, og er mest fornøyd de to første årene. Men egenskaper som man følte var tiltrekkende før kan etter hvert endre seg. Som for eksempel er det egentlig sjarmerende at han aldri planlegger noe?

Ifølge psykolog Kristoffer Whittaker kan man se for seg risikoen for skilsmisse i en U-form.

– Den er høy de første årene, like etter at forelskelseshormonene har lagt seg. Hverdag og belastninger i forbindelse med å etablere familie for eksempel, oppleves som utfordrende og påvirker graden av tilfredshet i forholdet.

Les også: Psykolog: Det finnes skilsmissebarn som nekter å se far eller mor

Syvårskrisen er et innarbeidet begrep. Forholdet går inn i rutiner og en mister mye av gløden. Det er etter fire til syv år, da kan man komme til et punkt hvor man tenker at det ikke fungerer lenger, forteller Whittaker, og sier at er man gode til å snakke sammen, så kan det være redningen.

Foto: NTB scanpix

– Hovedpoenget er at utfordringene kommer. Hvis man da ikke har de grunnleggende kommunikasjonsferdighetene i bunn, eller har problemområder man ikke snakker om, vel da øker risikoen for brudd, forteller Whittaker, og never fravær av emosjonell kontakt, skjevfordeling av ansvar, mindre sex, dårlig konflikthåndtering. Han sier at listen er i grunn lang på vei nedover i den U-en.

– Kommer man seg over en kneik, kan man helt klart oppleve seg styrket som par, men det betyr ikke at man ikke kan stå i nye krevende situasjoner senere.