Scott Olson/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
Del saken

Jeg kom over en artikkel på msn livsstil, hvor en sexolog ved navn Geneviève Labelle skal forklare oss menn forskjellen på seksuell trakassering og flørting.

– Grensen mellom seksuell trakassering, eller overgrep, er ofte flytende, noe som betyr at upassende eller voldelig oppførsel ofte minimeres eller avfeies.

Slik innledes artikkelen.

Så går sexologen igang med å hjelpe oss menn med å forstå når vi passerer denne grensen. Her følger noen eksempler:

Å smile til fremmede

– Det er greit å smile til noen på gaten – én gang. Hvis personen ikke er mottakelig, ikke fortsett, er rådet fra Labelle.

Jeg har smilt til enkelte sure naboer av begge kjønn i mange år. Jeg har til og med gått så langt som å si hei mange ganger uten respons. Og jeg er av natur introvert og nokså asosial.

Men i enkelte tilfeller smelter isfronten etterhvert. Hvordan det er mulig å definere dette som seksuell trakassering er helt uforståelig for meg.

Å gi noen et kompliment – eller flere

Man må tenke på hvordan det blir mottatt. Sexologens regel:-

– Før du gir noen et kompliment, må du være 100 % sikker på at personen vil ta det som sådan.

Man kan aldri være 100 % sikker, så dermed kan vi aldri mer gi noen et kompliment, hvis vi vil unngå å bli anklaget for seksuell trakassering.

Og hvis du klarer å gi samme person flere komplimenter er du virkelig ute og kjøre. For et uønsket kompliment kan kanskje føles litt ubehagelig, men det er gjentatte uønskede komplimenter som er det virkelige problemet.

Hvordan skal en mann vite om en kvinne ønsker et kompliment?

Intimsone

Hvis du sitter ved siden av en kvinnelig kollega i lunsjen, så må du sørge for å ikke sitte for nærme, for ellers er du skyldig i en form for trakassering.

Så det er bare å glemme og sitte ved siden av en kvinne på en typisk fransk bistro

Uønsket seksuell tilnærming

– Du gjør det kanskje ikke med vilje, men hvis du får noen til å føle ubehag med uønsket seksuell tilnærming kan det anses for å være sjikane, fortsetter Labelle.

Det er umulig for en mann å finne en partner uten på et eller annet tidspunkt gjøre en seksuell tilnærming. Man skal selvsagt respektere et nei, men hvis menn skal være 100 % sikker på at de ikke påfører noen kvinner en følelse av ubehag, så kan vi rett og slett bare avskrive menneskerasen.

Plystring

Plystring er trakassering, for det er ikke «konstruktivt» og objektiviserer kvinnens kropp, ifølge Labelle.

Get real! Hvorfor skal vi lære jenter/kvinner å være så sårbare at en plystring føles som et angrep? Dessuten: kvinnekroppen ER et objekt – for absolutt alle andre en kvinnen som eier kroppen.

Å kle av noen med øynene

Dette kan selvsagt være ubehagelig. Men nok en gang: kan ikke kvinnene læres opp til å overse slike ting? Eller – enda bedre – gi beskjed om at de opplever stirringen ubehagelig?

«Sexting»

Dette er et helt nytt begrep for meg, men jeg forstår selvsagt hva det betyr.

Den moderne verden har ført med seg nye utfordringer, men å sende seksuelt ladete meldinger er morsomt når begge parter ønsker det, mener Labelle. Hvis ikke er dette helt uakseptabelt. Det gjelder også for å sende bilder av kjønnsorganene.

Jeg er ikke uenig, men her et par forslag: hvis noen sender deg en seksuelt ladet og uønsket SMS, svar kort at du ikke setter pris på det. Hvis han fortsetter, så kan du videresende meldingen til hans arbeidsgiver eller (enda bedre) hans mor.

Folk som sender bilder av kjønnsorganer fortjener egentlig ikke flere sjanser. Men hvorfor må kvinner ta seg nær av slikt? Kan man ikke heller sette avsender i skammekroken? Hva med å dele meldingen (og kjønnsorganet) på Facebook, til allminnelig latterliggjøring? Muligens er det best å gi en advarsel først. Men uansett: hvorfor la seg trakassere av slikt?

Artikkelen inneholder selvsagt noen forholdsvis normale forslag som å unngå kommentarer om kroppen, eller å avstå fra grisete vitser til folk du ikke kjenner. Men uansett: hvordan går man fra dårlig humor direkte over i seksuell trakassering?

Seksuelt truende kommentarer, å ta noen på rompa eller brystet, trenge seg på noen mot sin vilje etc: dette er de aller fleste enige i å definere som uakseptabel adferd.

Heldigvis er det ifølge sexologen visstnok greit om du har et ønske om å bli bedre kjent. Hvilke metoder man kan bruke er derimot nokså uklart – og det endrer seg hvert kvarter.