Studiehverdagen til Tonje er ganske annerledes enn hverdagen til andre ingeniørstudenter. Litt ute i felt og litt på skolebenken. Foto:Torbjørn Kjosvold
Del saken

Studiehverdagen til Tonje er ganske annerledes enn hverdagen til andre ingeniørstudenter. Kuler og krutt, men også mye skole.

En vanlig skoledag sitter studentene på skolebenken fra 08.00 til 15.30. Men de har også dager ute i felt, for eksempel på skytebanen eller på øvelse. Kadettene både studerer og bor sammen.

– Det kan selvfølgelig ha sine utfordringer, men mest av alt skaper det et helt unikt forhold mellom oss kadettene. Og jeg har fått mange venner for livet, sier Tonje (22) som er student ved Cyberingeniørskolen til Forsvarets høgskole på Forsvarets nettsider.

Rett som det er bytter Tonje og medstudentene ut klasserommet med øvelser ute i skog og mark. Det synes 22-åringen fra Molde og Kristiansand er helt topp.

– I tillegg til ingeniørstudier får vi lederutdanning og en variert hverdag. Vi er også ganske få i klassen, så instruktørene våre har mye bedre forutsetninger for å følge opp hver enkelt, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rett som det er bytter Tonje og medstudentene ut klasserommet med øvelser ute i skog og mark. Cyberingeniørskolen til Forsvarets høgskole skiller seg fra sivile ingeniørstudier. Foto:Torbjørn Kjosvold

Midt i blinken for en som ikke var «nettekspert» fra før av

Tonje har akkurat gjort unna en ukelang øvelse ute i de snøkledde skogene i Gudbrandsdalen. Der har hun fått teste det hun lærer, og hun har fått prøve seg som leder, heter det på Forsvarets nettsider.

– Det gjør at det vi lærer, setter seg bedre enn om vi bare hadde hatt teoriundervisning.

Hun er student – eller kadett som det heter i Forsvaret – på tredje året. 22-åringen gikk rett fra videregående skole og direkte inn ingeniørstudier i Forsvaret. Men det var tilfeldig at hun havnet her.

– Jeg ble faktisk rekruttert på sesjon. Der var det en offiser som snakket om skolen, og jeg ble veldig interessert. Så endte jeg opp med å søke, og er godt fornøyd med det valget.

På forhånd var hun ingen teknisk ekspert.

– Jeg visste nesten ingenting før jeg begynte. På sesjon ble jeg fortalt at det eneste jeg trenger å kunne, er å logge inn på Facebook, ler hun og legger til:

– Da tenkte jeg: «Ja, det kan jeg!», så da passer dette perfekt for meg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Cyber- studiene foregår på Jørstadmoen leir, like nord for Lillehammer. Foto:Torbjørn Kjosvold

Skal vokte Forsvarsnettet

Utdanningen tar hun på Jørstadmoen leir, like nord for Lillehammer. Etter tre års utdanning får kadettene en bachelorgrad i ingeniørfaget – med fordypning innen telematikk.

Siden følger tre års plikttjeneste, og hun kan deretter jobbe videre i Forsvaret frem til hun blir pensjonist, skriver Forsvaret på nett.

Fremtiden tar Tonje litt som den kommer, men hun kunne tenke seg å ta en mastergrad innen teknologi. Først skal hun jobbe tre år ved Cybersikkerhetssenteret hos Cyberforsvaret.

– Der sitter vi blant annet og overvåker og analyserer nettverkstrafikken til Forsvarets nettverk, og følger med på ulike alarmer og sensorer, avslutter hun.