Hangarskip, snart uten feminine pronomen. Illustrasjonsbilde. Pixabay
Del saken

Anakroistisk og nedverdigende, eller en gammel nautisk tradisjon? Engelske skip har vært omtalt med pronomenet her(henne)  i hundrevis av år.

Men nå har Skottlands Maritime Museum bestemt å innføre kjønnsnøytrale benevnelser for sine skip. Dette har skapt debatt om når det er passende å bruke feminine pronomen om ting, skrier The Guardian.

Det gjelder nemlig ikke bare for skip. Mange engelske menn har vel sagt om sportsbilen sin hvor mye de nyter å taking her out for a spin. Et britisk lastebilfirma, Eddie Stobart, gir alle lastebilene sine jentenavn.

Selv planeten vår blir jo kalt Moder jord. Språket vårt blir kalt morsmål. Heldigvis har feministene fått endret at alle orkaner også ble tildelt kvinnelige navn.

Viderefører patriarkatet

Ella Tennant fra Keele University’s Language Centre, sier at bruken av feminine pronomen er et eksempel på hvordan vi betrakter verden. Feminister ser undertrykkelse i de feminine benevnelsene: Å benevne gjenstander feminint, gjenstander som kontrolleres av (hovedsaklig) menn, som f.eks. krigsskip og sportsbiler, kan tolkes som en måte å «videreføre et patriarkalsk syn». Det er «respektløst og nedverdigende».

Pensjonerte Admiral Lord West avviser det hele som en «fornærmelse mot alle sjømenn», og sier bruken av feminine benevnelser er et tegn på respekt for skip som holder sjøfolk i live.

David Mann fra Skottlands Maritime Museum sier at avgjørelsen ble tatt etter hærverk mot noen skilter:

– Debatten rundt kjønn og skip sprer seg, og setter tradisjoner opp mot den moderne verden. Men jeg tror vi må følge tiden, sier Mann.

En talsmann for britiske Royal Navy sier at de ikke har tenkt å endre praksis, og vil fortsette med å gi skipene feminine benevnelser.

Hva blir det neste?