Barnebursdag er en stor dag for barnet. Men ikke hvis ingen av gjestene dukker opp. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
Del saken

Merethe Elin Kvia er kommunestyrerepresentant i Hå kommune på Jæren. På søndag fikk hun en melding på Messenger som hun forteller om i Dagbladet.

«Det var 8 inviterte jenter til selskapet, kaken skulle ha 7 lys og bursdagsleker i kjent stil skulle arrangeres. Tenk dere den skuffelsen for barnet når invitasjonene er sendt, ingen har meldt avbud, klokken er slagen, men ingen kommer.»

Familien håpet i det lengste at det handlet om misforståelse, kanskje de hadde oppgitt feil tid? Men kvelden gikk, og ingen kom.

«Tenk dere skuffelsen, det utrøstelige barnet som ikke fikk feire. Tanken på denne bursdagen vil trolig sette seg som en vond klump i barnet, prege barnet uheldig på flere områder i lang tid.»

Kvia gir foreldrene skylden, og mistenker at foreldrene har blitt enige om å ikke komme i bursdagen. Dette er mobbing, godkjent av foreldre mener hun.

«I selskapet til denne 7 år gamle jenta, der ingen av de 8 inviterte dukket opp, tør jeg å påstå at foreldrene til dem som ikke dukket opp er roten. Foreldrene burde sendt jentene i selskapet, her hadde de en gylden mulighet til å lære barna noe om medmenneskelighet, folkeskikk og å være vennlige. Vi kan ikke forlange at barna våre skal være bestevenner med alle, men det må gå an å være snille med hverandre uansett!»

I 2013 kunne vi lese om to gutter på 8 år som opplevde det samme. Moren til en av guttene fortalte den gangen til VG:

– Dette er noe som satt i hos guttene. Noen dager senere sa sønnen min til meg: «Så rart at ingen ville komme i bursdagen min, mamma».

I 2016 var det 8 år gamle Daniel som skulle feire bursdag. Ingen av klassekameratene svarte på invitasjonen til den autistiske gutten. Den gangen sørget lokalt politi for at Daniel fikk en bursdag han aldri vil glemme, da de kom kjørende med en hel kortesje av politibiler. Moren skrev i et takkebrev til politiet:

– Daniel ble overlykkelig. Han snakker fortsatt om at det var den beste bursdagen noensinne.

Det gikk bra for Daniel. Men for mange kan en slik opplevelse være svært ødeleggende.

Kjære foreldre: Sørg for at barnet ditt møter opp i barnebursdager!