Flått lever av å suge blod fra pattedyr, fugler og smågnagere. Den kan dermed være mellomvert for flere mikrober, og kan spre en rekke sykdommer til både mennesker og dyr. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Del saken

Det varme været gjør at årets flåttsesong starter tidligere enn før. Biolog Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret ber folk om å sjekke seg grundig.

– Mange tror at flått er noe som kommer om sommeren, men så lenge det er mer enn fem grader ute, kan flåtten være aktiv, sier biolog Yvonne Kerlefsen.

Flåttsenteret ved Sørlandet sykehus veileder både helsepersonell og privatpersoner, og opplever stor pågang året rundt. Offisielt varer sesongen fra april til november, men i år opplevde de en økning i antall henvendelser fra tidlig mars.

– Sesongen begynte tidlig i år på grunn av varmen, og det er derfor viktig å sjekke seg på kvelden dersom man har vært ute i et område med mye flått. Det er ikke alltid like enkelt å unngå flåttbitt selv om man har kledd godt på seg, sier biologen.

En økning i TBE-smitte

I Norge er skogflåtten en gjenganger i kystområdene i Sør-Norge og nordover opp til Helgeland. Aller vanligst er den på Sørlandet.

– Generelt sett er det ganske mye flått langs kysten av Norge, men det er viktig å sjekke seg så lenge man ferdes på steder med høyt gress og skog, sier Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret.

Mange frykter flåtten fordi den kan spre sykdommer til både mennesker og dyr. Spesielt stor er frykten for Borrelia-bakterien og skogflåttcefalitt, eller TBE-viruset som den også kalles. Mange får ingen eller milde symptomer, men både borreliose og TBE kan potensielt gi svært alvorlig sykdom.

– I fjor var det økning i antall TBE-tilfeller i Norge, spesielt i Vestfold og Telemark. Fra 16 tilfeller i 2017, til 26 i fjor. Det er vanligvis en sjelden sykdom, og det er foreløpig for tidlig å si hvorfor det var en økning, sier Kerlefsen.

Vurder vaksine

Ifølge Folkehelsesinstituttet regnes skogflåtten som den verste smittesprederen blant blodsugere i de nordlige delene av Europa. Ikke alle som blir bitt, blir syke, men eldre personer med lavt immunforsvar er spesielt utsatt.

Mest alvorlig er det sjeldne TBE-viruset som i verste fall kan gi betennelse i hjerne og ryggmarg. Viruset har blitt påvist over hele landet, men det er kun i enkelte fylker at mennesker har blitt syke.

– Alle sykdomstilfellene har vært i enten Vest-Agder, Aust-Agder, Buskerud, Telemark eller Vestfold, sier biolog Yvonne Kerlefsen.

Mens borreliainfeksjon kan behandles med antibiotika, finnes det ingen behandling mot TBE. Mange velger derfor å vaksinere seg.

– Anbefalingen fra Folkehelseinstituttet er at folk som er mye ute i disse områdene, og som blir bitt av flått ofte, kan vurdere å vaksinere seg, råder Kerlefsen ved Flåttsenteret.

Fakta om flått

* Flåtten har mange ulike navn i Norge, men kalles ofte flått eller skogflått.

* Den er mest vanlig langs kysten av Sørlandet og nordover opp til Helgeland, men finnes også i innlandet enkelte steder.

* Flåtten suger blod, og kan dermed overføre sykdommer til både dyr og mennesker, selv om de fleste flåttbitt er ufarlige.

* Den vanligste sykdommen er Borreliose, som kan behandles med antibiotika.

* Flåttvaksine beskytter mot det sjeldne, men svært alvorlige TBE-viruset. I 2017 valgte 17.000 nordmenn å vaksinere seg – det var en økning på 2.000 fra 2016.

* Flåtten kan ikke hoppe, og er derfor avhengig av at dyr eller mennesker streifer borti vegetasjonen som den sitter på.

* Man kan unngå flått ved å dekke til bar hud, velge stier fremfor tett vegetasjon, samt bruke flått eller myggmiddel.

* Veterinær kan foreskrive resept på midler mot flått for å beskytte hunder og katter.

* Etter å ha oppholdt seg i flått-områder bør man alltid sjekke klær, hud og hår nøye.

* Har du blitt bitt av flått bør du fjerne den så fort som mulig. Det er liten risiko for å bli smittet hvis flåtten fjernes innen 24 timer.