Bacon. Illustrasjonsbilde. Pixabay. Foto: phouavang82
Del saken

Hver gang man tror krenkelses–hysteriet har passert alle mulige grenser, så dukker det opp noe nytt. Denne gangen er det veganere som er ute og vifter med sine lett sårbare følelser.

Det handler om ordtak, skriver Independent. Man kan ikke lenger bruke uttrykk som «å legge alle eggene i samme kurv» uten at man risikerer å krenke en veganer. For ikke å snakke om det britiske uttrykket «bringing home the bacon».

Shareena Hamzah fra Swansea University mener at vi alle må ta hensyn til at stadig flere velger å leve som veganere. Derfor burde ord og uttrykk som inneholder kjøtt ses på som gammeldags og ikke i overenstemmelse med gjeldende «tidsånd»:

– I dagens virkelighet er kjøtt ofte gjenstand for opphissede sosiale og politiske diskusjoner, inkludert hvordan etterspørsel etter kjøtt bidrar til klimaforandring og andre negative miljøeffekter, skriver Hamzah i The Conversation.

Hamzah peker på det voldelige aspektet i ordtak som «å piske en død hest», eller «å drepe to fugler med en stein», og foreslår at vi endrer språket mot snillere alternativer som «å gi mat til en mett hest» eller «mette to fugler med en scone».

PETA – en organisasjon som kjemper for dyrenes rettigheter – har i årevis slåss for ord og uttrykk som tar hensyn til følelsene til veganere og vegetarianere. De har oppfordret lærere til å bruke et språk som ikke sementerer vold mot dyr.

I Norge hørte vi nylig at teksten i sanger som Bæ bæ lille lam lærte barn å utnytte dyr, og derfor burde endres.

Hvis du syns slikt blir for dumt, eller hvis du er en veganer som føler for å bli provosert, kan du se en morsom videosnutt nedenfor, hvor The Pub Landlord Al Murray beviser Guds eksistens ved hjelp av….bacon.