Matthew Perry, ogMatt LeBlanc mottar Choice TV Comedy Award show for "Friends" på Teen Choice Awards 2002. Nå er ikke ungdommene like positive. (AP Photo/Lucy Nicholson)
Del saken

For kort tid siden skrev vi om hvordan studenter ved amerikanske universiteter har blitt så lett å krenke at selv Seinfeld blir for hard kost, med sine upassende vitser om suppe-nazi og kjønnsstereotyper.

Mange komikere nekter å opptre for studenter, siden det er så mange tabuer man ikke kan tulle med. Nå er det Friends som sjokkerer disse snøfnuggene.

Independent forteller om reaksjonene etter at Netflix nylig begynte å sende repriser av den populære serien, som gikk i hele ti år fram til 2004. Serien er en av tidenes mest populære i USA.

Det er særlig vitsingen om «feite Monica» som skaper reaksjoner. Slik «fat-shaming» antyder at det er noe galt i å være overvektig, og slikt går ikke på universiteter som faktisk tilbyr såkalte «Fat Studies».

Det blir heller ikke tatt godt imot at Chandler i en episode er livredd for å bli oppfattet som homse. Mer sexisme blir det når Rachel ansetter en mannlig barnepike, noe som får faren hennes til å reagere negativt og Ross til å stille det utilgivelige spørsmålet om han er homse.

Dessuten burde Rachel mistet jobben for seksuell trakassering, siden hun i en episode ansetter en assistent som ikke har andre kvalifikasjoner enn at Rachel vil på date med ham. Monicas forhold til en langt eldre mann er også problematisk i disse #MeToo-tider.

I tillegg får serien selvsagt kritikk for mangel på mangfold, siden det er for få fargede karakterer i serien.

Det er vanskelig å spå om fremtiden. Men det er tegn som tyder på at hvis disse menneskene får bestemme, blir fremtiden ikke spesielt morsom.

Her en kort film med eksempler på «krenkende» vitser. NB: Kan bli for tøft for enkelte.