
Det skotske fotballforbundet (SFA) vurderer å innføre et forbud mot å nikke/heade ballen for barn under 12 år.
Bakgrunnen er en studie fra Glasgow University, som sier at tidligere profesjonelle fotballspillere har 3,5 ganger så stor sannsynlighet for å dø av degenerative hjernesykdommer.
En talsmann for SFA sier til The Guardian:
– Siden publiseringen av studien fra Glasgow University om lenken mellom fotball og demens, har SFA jobbet tett med forfatterne av studien (…) for å se på praktiske tiltak i vår nasjonalsport som kan minimere risikoen for hodetraumer.
SFA understreker betydningen av å gjennomføre «ansvarlige men proporsjonale tiltak», etter veiledning fra medisinsk ekspertise.
Tidligere Celtic-spiss John Hartson ønsker tiltakene velkommen:
– Det har vært noen alvorlige situasjoner hvor spillere har mistet livet, og eks-legender lider av demens, så jeg er glad for at SFA inntar lederrollen i fotball-Europa og gjør noe med problemet.
I 2002 døde tidligere West Bromwich-spiller Jeff Astle av «yrkesmessige årsaker», delvis forårsaket av at han hadde nikket tunge fotballer gjennom sin karriere.

Riktignok er de ballene som brukes i dagens fotball mye lettere enn de tunge ballene som medvirket til at Astle og flere andre døde etter en profesjonell fotballkarriere på 60 og 70-tallet. Dessuten bruker barn endra mindre og lettere baller enn voksne.
Allikevel er det mange foreldre og trenere som bekymrer seg over effekten det å nikke ballen kan ha på unge hjerner under utvikling.
Det finnes ingen relevant forskning på hvordan de moderne fotballene påvirker hjernen. Men vurderingen er en slags «føre var»-holdning. Det er derfor foreslått et forbud mot nikking for barn under 12 år.
Et lignende forbud har vært virksomt i USA siden 2015, men Skottland vil bli det første landet i Europa med slike regler, hvis forslaget blir vedtatt.
Norsk fotballforbund (NFF) følger nok nøye med, og mitt tips er at et eventuelt skotsk forbud vil bli kopiert av NFF i løpet av kort tid.