Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix via REUTERS
Del saken

Vi bombarderes med tips om hvordan vi skal forholde oss i varmen, og informasjon om hvordan sol og saltvann påvirker kroppen vår. 

KK har skrevet en artikkel om temaet, og har funnet sannhetene bak 13 sol og bademyter du kanskje har hørt om før. Under følger en oversikt over 7 av dem.

1. Man burde dusje etter å ha badet i saltvann – sant

Saltvann klør, og føles derfor ubehagelig og klebrig mot huden. Husk dessuten å smøre deg med solkrem etter at du har badet.

2. Man blir brunere av å sole seg ved sjøen – sant

Ja, UV-strålene reflekteres i vannet og sanden

3. Man kan bli brun gjennom vinduet – sant

Ja, det er dokumentert at man kan få solskader gjennom glass. Dersom man skal være sikker på at UV-stråler ikke slipper gjennom, må glasset ha spesielle egenskaper.

Les også: Forskning: Derfor blir du trøtt og sliten etter en dag i solen

4. Man får flere rynker av å være i solen – sant

Ja, det er anslått at cirka 80 prosent av rynkene man får skyldes UV-stråler. Huden brukes opp litt etter litt for hver gang man er i sterk sol. Nesten som et klippekort.

5. Saltvann er bra for håret – usant

Det er viktig å skylle håret dersom man får saltvann i det når man bader, så raskt som mulig.

6. Håret trenger også solfaktor – sant

UV-strålene sliter på håret, så man bør beskytte det med hatt eller andre hodeplagg, i tillegg til å bruke solbeskyttende spray eller olje i håret.

7. Man bør spise mer salt i varmen – usant

Nei, vi trenger ikke spise mer salt. Faktisk får vi i oss altfor mye salt. Er det likevel veldig varmt, og man trener mye, kan man tape ekstra mye salter, og bør erstatte det. Men det er snakk om små mengder.