Aboriginere fra Northern Territory, Australia. Illustrasjonsbilde, Shutterstock
Del saken

En mystisk sykdom har sakte men sikkert drept hundrevis av aboriginere på den isolerte øya Groote Eylandt, som ligger ca. 50 km fra kysten til Northern Territory, Australia.

De som ble rammet utviklet problemer med å gå, snakke, spise, svelge og å gå på toalettet, og ingen visste hvorfor. Men nå er det konstatert at en sjelden nervesykdom, Machado-Joseph sykdom (MJD). Dessverre finnes det ingen kur, skriver Daily Mail.

Sykdommen er arvelig og fører til manglende muskelkontroll. Den forveksles derfor ofte med Parkinson.

Groote Eylandt, idyllisk på overflaten. Shutterstock.

En del av livet

For Gayangwa Lalara (70) har sykdommen vært en del av livet lenge. Hennes far utviklet MJD, alle hennes søsken ble rammet i løpet av 40-årene. Også nieser og nevøer har fått sykdommen, og en av disse døde i 2014.

– Man pleide å si at det var en forbannelse, men sykdommen bodde inni oss alle,forteller Lalara.

Stadig flere unge rammes, og forskerne forventer at forekomsten av sykdommen vil fortsette å øke. Ifølge MJD Foundation oppstår sykdommen på grunn av kromosomfeil som fører til produksjonen av et unormalt protein. Dette proteinet påvirker nerveceller i hjernen slik at de dør for tidlig.

Leter etter kur

Forskere forsøker å finne en kur, og gjør eksperimenter på zebrafisk. Disse kan genetisk manipuleres til å bære det menneskelige genet som man mener forårsaker sykdommen. Så kan man teste ulike medisiner for å finne ut om de virker mot det uønskede og giftige proteinet som forårsaker sykdommen.

Det haster. Det antas at over 650 mennesker på øya har utviklet sykdommen.