Illustrasjonsfoto. (ISF). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Del saken

Fødselstallene stuper, fordi mange menn ikke har lyst på flere barn. Menn bekymrer seg mer for at barn gir økte utgifter, viser en fersk undersøkelse.

Kvinner ønsker seg i snitt 2,36 barn, mens menn ønsker seg 2,09 barn, viser en fersk undersøkelse fra Institutt for samfunnsforskning (ISF), skriver Klassekampen.

Det ble født 55.100 barn i Norge i 2018, som er det laveste fødselstallet som er målt noensinne i Norge. Nå har forskere forsøkt å finne årsaken til den rekordlave fødselsraten.

Når kvinnene blir spurt om hvorfor de ikke har flere barn, svarer flere kvinner at partneren ikke ønsket det, mens flere menn svarer at de selv ikke ønsket seg flere barn.

Når det kommer til årsak, avdekker undersøkelsen betydelig kjønnsforskjeller. Mens kvinnene er mest bekymret for den fysiske påkjenningen ved å få barn, svarer flere menn at de er bekymret for økte utgifter.

– Det kan være lurt å tenke på hva som gjør at mennene vil ha flere barn. Da ser det ut som økonomiske tiltak har størst potensial. Menn vil i større grad ha gratis barnehage og skolefritidsordning, mens kvinner er litt mer opptatt av tiltak som gir økt tid med barna, sier forsker Marte Strøm ved ISF.

7. 686 norske menn og kvinner deltok i undersøkelsen.