KJELL HALLBING, forfatter av Morgan Kane-bøkene. Her Hallbing fotografert med to av sine bøker på Karl Johansgate i Oslo sentrum, 20. juli 1973. FOTO: NTB / SCANPIX
Del saken

Bøkene om Morgan Kane er norgeshistorien desidert største salgssuksess, fortellingen om revolvermannens liv er på hele 83 bøker, til sammen har forfatteren Kjell Hallbing (1934-2004) skrevet 150 bøker og de har solgt i over 20 millioner eksemplarer.

Men Norges mest populære forfatter fikk hverken diktergasje eller lov til å bo i statens æresbolig, Henrik Wergelands hus Grotten nederst i hjørnet av Slottsparken. Han fikk ingen medaljer, priser og var ingen naturlig gjest på hagefester. Kjell Hallbing ble uglesett av kultureliten, han var bare en bankfunksjonær som skrev på fritiden, men med tid og stunder så kunne han endelig livnære seg selv og bli en forfatter på heltid.

Kjell Hallbing brukte pseudonymet Louis Masterson og han bygget opp en fiktiv person som han satte inn i en historisk kontekst. Morgan Kane var en revolvermann som var med på det meste i ville vesten på slutten av 1800 tallet.

I hver bok begynner med en kort CV av Morgan Kane:

Høyde: 192 cm

Vekt: Ca. 75 kg

Hårfarve: Mørk

Øyne: Skifergrå

Spesielle kjennetegn: Stjerneformet arr på høyre håndbak. Lam ringfinger på høyre hånd, festet med skinnmansjett til langfingeren. Hvit stripe dødt hår over høyre tinning.

Personlige egenskaper: Trekker på 1/5 sekund. Svak for kvinner og hasardspill. Nervøs, innesluttet, med psykopatiske trekk.

Morgan Kane var speider for General Custer, men da han så hvor ærgjerrig Custer var og ledet sine menn inn i en felle så forlot han hæren. I Mexico traff han Coyote som lærte han opp til å bli en revolvermann. Som takk for hjelpen, eller svenneprøven så trakk han revolveren mot Coyote. Men Kane drepte han ikke, bare vingeskjøt, slik at han ikke kunne bruke revolveren igjen.

Etterpå fikk han sin første og eneste venn Charlie Katz, men da han ble drept ville han ikke ha flere venner. Kane ble også gift en gang, men da hun ble voldtatt og drept, ville han ikke binde seg til noen kvinner lenger. De var for for farlig å ha en kvinne hengende i revolverarmen. Han møtte som regel en kvinne i hver bok, men forlot henne og red alene ned i solnedgangen.

Dette var ville vesten og lovløsheten herjet

Loven trengte revolvermenn og Morgan Kane fikk en stjerne, først var han Texas ranger og senere ble han US marshal. Kane fikk de krevende oppgavene og løste de på sin måte. Han møtte dem ansikt til ansikt og de fikk muligheten til å trekke i mot han. Men Kane var for rask og de falt i støvet i en forblåst by. Han likte ikke å sloss, men hver gang han gikk inn i en saloon så var det alltid noen som egget opp til slagsmål. Tilslutt måtte han ta av seg Stetsonhatten, tømme glasset med Old Grand Dad whisky og sette dem ut av spill. Enten slo han dem i hodet med revolveren så de gikk rett i gulvet eller så vred han armen så den sto i en umulig vinkel.

Men tiden innhentet revolvermannen

Sjefen til Kane fikk klager på unødvendig voldsbruk. Men han tok Kane i forsvar. Tilslutt sendte de han til gulleventyret i Alaska og håpet at han ikke kom tilbake. Men det gjorde han. Igjen trengte de en revolvermann, en som kunne vokte ryggen til Theodore Roosevelt under Cubakrigen. Så ble han sendt til Sør-Amerika for å spore opp restene av The wild bunch, Butch Cassidy og Sundance Kid. Igjen kom han tilbake, men da var han syk og var nær døden. Kane kom seg vekk fra bilene og red ned til Mexico.

Nå begynner det en ny serie om den ukjente sønnen til Morgan Kane, Diablito. Men det er en annen historie.