En mann spiller bass i et galleri i Montreuil. Foto: Henrik S. Werenskiold
Del saken

Mange nordmenn har besøkt Frankrikes hovedstad på et eller annet tidspunkt i livet, men de færreste kjenner til Montreuil – en forstad øst for Paris – kjent for sin kunstneriske og bohemske atmosfære.  

Fra å være et relativt vanskeligstilt og belastet arbeiderstrøk som mange andre Paris-forsteder, har Montreuil forandret seg voldsomt i løpet av de siste tiårene. Bydelen har gradvis utviklet seg til å bli et mekka for kunst og kultur, teater og film – og ikke minst fest og moro.

Montreuil er i dag et skikkelig hipster-område med sine mange kunstneratelier, gallerier, utekaféer og utefester. Det kryr med unge lovende franske kulturpersonligheter som setter sitt preg på gatebildet.

Det er ikke uten grunn at området ofte blir omtalt som Paris’ Brooklyn.

En utekafé i Montreuil. Foto: Henrik S. Werenskiold

Kunstnerne baner vei

Store gap mellom boligprisene i Paris og Montreuil på begynnelsen av 1980-tallet, førte tidlig til at området raskt ble fylt opp med relativt ubemidlede kunstnere, malere og skulptører fra hele Frankrike – som ikke hadde råd til å slå seg ned i Paris.

Et atelier i Montreuil. Foto: Henrik S. Werenskiold

Etter kunstnerne hadde banet vei, fulgte film- og teater-folket, inkludert skuespillere, teknikere, produsenter, manusforfattere og regissører. I dag er tettheten av individer som jobber innen underholdning høy i Montreuil.

Skuespill og teater er stort i Montreuil. Foto: Henrik S. Werenskiold

Til slutt kom de intellektuelle – forfatterne, filosofene og professorene – som også gradvis har satt sitt preg på bydelen.

Bohemsk atmosfære

Et typisk hus i Montreuil. Foto: Henrik S. Werenskiold

I motsetning til Paris er bebyggelsen i Montreuil relativt lav. Det er først og fremst mindre hus på to etasjer som dominerer bybildet. Flere hus har en liten hageflekk – hvor mange dyrker mat til seg selv seg. Noen har til og med høner.

Høner i Montreuil mange hager er ikke et uvanlig syn. Foto: Henrik S: Werenskiold

På sommerhalvåret er det vanlig å sette seg ute i hagen for å grille noe til middag – gjerne med et glass vin eller to til maten. Om det er hverdag eller helg spiller liten rolle for bydelens bohemske befolkning.

I det større Montreuil-området finnes det flere store fredete grøntarealer, inkludert større områder som brukes kun til å dyrke økologisk mat. Det arrangeres hyppig fester i noen av disse områdene, hvor det serveres mat og drikke.

Store grøntarealer blir brukt til fester på sommerhalvåret. Foto: Henrik S. Werenskiold

Atelier-safari

Det skjer ofte kulturelle events i byen, men ingenting kan måle seg med de årlige atelier-safariene. To helger i året – en gang på høsten og en gang på våren – åpner byens kunstnere opp sine atelier til allmenheten.

Ballonger henges opp utenfor atelierene for å signalisere at de er åpne for allmenheten. Foto: Henrik S. Werenskiold

De ivrige til å vise frem sine nyeste verk og mye er til salgs, men ikke alt. Her finner man et stort repertoar av kunst – billedkunst, skulpturer, musikk, poesi og performance art.

Et atelier i Montreuil. Foto: Henrik S. Werenskiold

Tettheten av kunstneratelier er såpass stor at hele bydelen prinsippet forandres til eneste stor vernissasje. På gatene kryr det av mennesker som ønsker å beskue kunsten. På galleriene tilbys det selvfølgelig drikke og stemningen er god.

Når kvelden brer seg over bydelen, stenger galleriene og festingen begynner. Den varer til langt på natt og er ikke for pyser 😉

Stemningen blir god i Montreuil når mørket senker seg. Foto: Henrik S. Werenskiold