Priyanka Chopra fra India vant Miss World 2000. Her avbildet under årets filmfestival i Cannes. Foto: Alberto PIZZOLI / AFP / Scanpix
Del saken

Alle de 30 finalistene i Miss India har lys hud, og mangelen på «mangfold» får kritikk fra folk som bor i andre verdensdeler, ifølge Daily Mail.

Blant annet skal basketstjernen LeBron James ha delt et bilde av finalistene med spørsmålet: «Hva er galt med dette bildet?»

I kommentarene under kommer fasiten ganske raskt: «Det er så altfor hvitt!»

Ifølge Daily Mail har India helt siden 1600-tallet sett på lys hud som noe å trakte etter, basert på kastesystemet hvor de som tilhørte de lavere kaster oftere jobbet manuelt og utendørs. Dette førte til at mørk hud ble et uttrykk for lav status.

Dette skal ha blitt forsterket under kolonitiden, når de øverste ledere var britiske og selvsagt lyse i huden.

Finalistene blir i tillegg kalt kloner av folk som savner mørkhudete skjønnheter i finalen. En annen kommenterer: «Det samme skjønnhetsfilteret er brukt på alle, og gir ikke rom for mangfold og inkludering.»

Missekonkurranser er stort i India, særlig etter at Priyanka Chopra vant Miss World i 2000. Hun er visstnok nær venn av Meghan Markle. En liten filmsnutt nedenfor viser Chopra i Cannes, utkledd som brud: