Kvinnelandslaget i fotball og kaptein Maren Mjelde feiret at de kvalifiserte seg til Vm i Frankrike. Turneringen starter 7. juni. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Del saken

Etter en avtale i 2017, hvor herrelandslaget i fotball overførte en del av sine inntekter til kvinnelandslaget, har prinsippet i Norsk fotballforbund (NFF) vært likelønn.

De som spiller på kvinnelandslaget skal tjene like mye som de som spiller på herrelandslaget, skriver VG. Rosenborg- og landslagsspiller Jahn Ivar «Mini» Jakobsen mener likestillingen i fotball er i ferd med å gå for langt, og skriver på Twitter:

 

– Det er ingenting som tilsier at kvinnene skal ha like mye som herrene, og det handler ikke om kjønn i det hele tatt, det handler om markedet, sier Mini til VG.

– Guttene fortjener det de tjener. Og hva gjør det norske damelaget for NFF? Det må jo ha noe å si. I mine øyne er det en klar forskjell. Så jeg er ikke enig i at det skal være likelønn mellom landslagene. De som mener kvinnene får for lite får møte opp på kamp da, og støtte dem slik. Det er der det starter, sier han.

Daglig leder for Toppfotball kvinner mener holdningen er «problematisk»:
– Min umiddelbare tanke er at det er nettopp hans utdaterte logikk som er grunnen til at forskjellen er så stor som den er. Du må investere i et produkt for å høste gevinster på lang sikt, sier Hege Jørgensen.

Men Mini Jakobsen spør:
– Hvor var kritikerne da kvinnelandslaget i håndball tjente mest, og var mange hakk over herrelandslaget? Det var ikke noe spørsmål om at de skulle gi fra seg penger da?

Førstkommende fredag starter fotball-VM for kvinner, med norsk deltagelse.