Minestronesuppe. Foto: Shutterstock
Del saken
  • 26
  •  
  •  

Nå som familien nyter vinterferien på hytta i Sirdal, er det greit med noe enkelt til middag som allikevel smaker og gjør godt etter en tur i løypene eller alpinbakken.

En gammel favoritt er minestronesuppe, som enkelt sagt er en italiensk tomatisert grønnsakssuppe. Min oppskrift er forholdsvis enkel, selv bacon dropper jeg de fleste ganger. Dette er en fyldig suppe i grenselandet mot gryterett. Du kan selvsagt justere dette ved å øke mengden av væske (vin, kraft, tomat). Men jeg liker den grov og mettende.

Restene kan du varme opp dagen etter eller fryse ned, ypperlig hurtigmat i en travel hverdag. Derfor lager jeg ofte dobbel porsjon.

Du trenger:
Olivenolje
2 små løk, passe fint hakket
2 skiver tørrsaltet bacon, i fine strimler
1 ss provencekrydder
1/2 squash delt i fire, deretter skivet ca 5 mm
2-3 selleristenger, finhakket
2 gulrøtter, skrelt og kuttet i tynne skiver (maks 5 mm)
2-3 fedd hvitløk, finhakket
2 ss tomatpuré
2 dl tørr hvitvin (evt. eplejuice)
En boks tomat av god kvalitet
1 boks Jacobs oksekraft

3-4 poteter, skrelt, delt i fire, skivet tynt (maks 3 mm)
1 neve kål, i tynne strimler maks 3 cm lange
1 boks gode bønner
Evt. litt sitronsaft
1 god neve persille, finhakket

Paprika, purreløk og chili kan også brukes, men ikke i min oppskrift.

Fremgangsmåte:
Bruk en god kjele, gjerne jerngryte. Ha i godt med olivenolje, skal dekke bunnen og litt mer en dét.
Sett på middels varme, stek baconstrimlene til de har forandret farge. Så i med løken og provencekrydder, rør godt sammen.
Når løken har blitt myk, ta i alle grønnsakene unntatt potet og kål, la surre i fire-fem minutter.
Øk temperaturen litt. Tilfør tomatpuré og rør godt sammen, etter et par minutter heller du i hvitvin, la det koke inn på lav varme, ca ti minutter.

Så tilsetter du tomat på boks, poteter, kraft og litt over en halv liter vann (evt. en liter kjøttbuljong). Krydre med noen klyper salt og masse nykvernet sort pepper. Kok opp, la dette putre på lav temperatur i 45 minutter.

Ha i kålen, vent 15 minutter. Så er det bare å vente på at potetene er gjennomkokt, det avhenger av type potet og tykkelse. Når potetene er ferdig er det på tide med bønnene. Jeg liker hvite, store bønner, for eksempel butter beans. Skyll vekk laken med kaldt vann, opp i gryta. Bønnene trenger 5-10 minutter på å bli varmet opp, omtrent like lang tid som det tar å dekke på og gjøre klart for servering.

Nyrevet parmesan er et must!

Servering:
Tilsett finhakket persille, rør godt rundt. Smak til med salt, pepper evt. litt sitronjuice. Sett kjelen på bordet.
Server med nyrevet parmesan, ha gjerne godt brød og smør ved siden av.

God appetitt!

  • 26
  •  
  •