Det er snart ti år siden popstjernen Michael Jackson døde. Det er vanskelig for ham å forsvare seg mot nye anklager. (Photo by STR / AFP)
Del saken

Fikk inntak av et medisinsk stoff, på folkemunne kalt «sannhetsserum», en gutt som tidligere gikk til rettssak mot Jackson for seksuell utnyttelse til å huske feil?

Det mener psykologen Scott Lilienfeld som har analysert saken for spesialmagasinet Psychology Today.

En rekke fremtredende figurer, blant dem New Yorks kongressmedlem Peter King, har kommet med harde angrep mot Jackson i det siste. Nylig hevdet han uten bevis at Michael Jackson var en barneforfører, og henviste til Jackson som pervers og pedofil.

Lilienfeld minner i sin artikkel om at Jackson, som i dag ikke kan forsvare seg mot de sjikanøse hentydningene og påstandene, aldri er funnet skyldig i misbruk av barn. Flere anmeldelser ble avvist av påtalemyndighetene. De ble henlagt, og den eneste rettssaken endte med seier og frikjennelse for Jackson.

Betalte ut millioner

I et tilfelle gikk han med på et kompromiss og betalte flere millioner dollar til anklageren og hans familie. Det er dette tilfellet psykolog Scott Lilienfeld har analysert nærmere.

Saken gjaldt den gangen 13 år gamle Jordan Chandler. Faren, Evan, fikk han til å påstå at han var misbrukt av Jackson, noe som ble en innbringende affære for Chandler-familien siden Jackson betalte dem for å droppe saken, enten det nå ble gjort fordi han var skyldig, eller fordi han var uskyldig og ikke orket år med rettssaker og negativ presse.

Sannhetsserum

«Så hvilket avgjørende faktum har det meste av pressedekningen utelatt», spør Scott Lilienfeld, og svarer at den da ungen Jordan Chandler tilsynelatende aldri kom med anklager mot Jackson før hans far, en tannlege, ga ham stoffet natrium amytal under en tannbehandling. Først da oppsto Jacksons påståtte seksuelle overgrep.

Natrium amytal er et barbiturat og en av de mest brukte varianter av det som er populært kjent som «sannhetsserum». En misvisende betegnelse, skal vi tro artikkelforfatteren.

En klype salt

«Det er ikke vitenskapelig bevis på at natrium amytal øker nøyaktigheten av minner. Tvert imot, som psykiater August Piper har observert, er det god grunn til å tro at sannhetsserum bare senker terskelen for å rapportere nesten all informasjon, både sann og falsk», skriver han.

«Som en konsekvens, kan andre sannsynlige terapeutiske prosedyrer, som guidede bilder, gjentatt bevegelse, hypnose og journalisering, faktisk øke risikoen for falske minner –minner om hendelser som aldri skjedde, men som fremholdes med stor overbevisning», forklarer han, og viser igjen til Piper som mener det er overveldende bevis på at folk kan forvrenge sannheten mens de er under påvirkning av sannhetsserum.

«At hans rapporter om misbruk tilsynelatende oppstår bare etter bruk av natrium amytal betyr at vi bør se disse påstandene med mer enn en dose av sunn skepsis», konkluderer Lilienfeld, som mener at Jackson klart var skyldig i eksentrisitet, naivitet og overordentlig dårlig dømmekraft, for eksempel å tillate barn i sin seng ved flere anledninger.

«Men eksentrisitet, naivitet og dårlig dømmekraft er ikke mot loven».