James Hetfield og Lars Ulrich grunnla Metallica i 1981. Her fra en kosert i California nylig. (Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)
Del saken

Metallica startet opp så tidlig som i 1981. Men det tok ti år før de fikk sitt massive gjennombrudd.

Jeg kunne valgt en kvinnelig artist i forbindelse med selveste kvinnedagen. Jeg bare gadd ikke, for Metallica måtte på trykk. Hvis du vil høre på en kvinnelig artist kan du ta en kikk på forrige ukes spalte med Joni Mitchell.

Det første møtet mellom grunnlegger Lars Ulrich og gitarist/vokalist James Hetfield ble ikke særlig vellykket. Ulrich imponerte ikke noe særlig med sine ferdigheter på trommer. Noe som hele tiden har vært en vanlig kritikk av Metallica.

Men når resten av bandet er en levende rytmeseksjon, med ekstremt presis fremføring av knallhard musikk, så gjør ikke dette så mye.

1991

I 1991 skjedde to ting som skapte sensasjonen Metallica. For det første fikk de være oppvarmingsbandet til gigantene AC/DC på sistnevntes verdensturné. Her fikk Metallica vist frem sine unike evner som liveband for rockeentusiaster over hele verden.

Men uten godt låtmateriale ville alt dette hatt liten effekt. Med The Black Album fra samme år fikk Metallica plassen blant de aller største innen rocken. Mange blodfans insisterer dog på at Master of Puppets er det beste albumet (inkludert undertegnede).

Lojaliteten mellom Metallica og fansen bør nevnes. Få band har brukt så mye tid og energi på å stille opp for sine tilhengere. Etter hver konsert tar de noen øl med fansen, gjerne i flere timer. Slik har de skapt en enormt trofast fanbase.

Moskva

Etter avsluttet turné fikk AC/DC og dermed Metallica en spesiell forespørsel: Kunne de tenke seg å holde en ekstra konsert, i Moskva?

Dette var rett etter kollapsen av Sovjetunionen, og situasjonen var mildt sagt ustabil. Hetfield har senere uttalt at han aldri har vært så redd.

Men når man ser opptaket så må det sies at de tøffe guttene overvant frykten. Jeg har valgt en klassiker, Enter the Sandman. Legg merke til militærhelikopterne som svever rundt i bakgrunnen:

Rock and roll!