Oliver Stone. FOTO: REUTERS/Mario Anzuoni
Del saken

Hollywood har blitt mer sensurert siden 2001, og filmer som er kritiske til den amerikanske hæren og CIA blir ikke vist offentlig, hevder regissør Oliver Stone.

– Hollywood har endret seg siden 2001. Det har blitt mer sensurert, og med produsenter som bruker økonomiske begrensninger for å sensurere filmer som utfordrer det amerikanske militæret eller CIA, sier Stone i et intervju med nyhetskanalen Russia Today.

Jernteppefall til det verre

– Kanskje på 1980-tallet, da jeg gjorde «Platoon», «Born on the Fourth of July» og «Heaven & Earth», kunne jeg gjøre det, fordi det var et litt mer avslappet system, sier den prisbelønte filmskaperen.

– Da jernteppet falt og den kalde krigen tok slutt, endret ting seg ikke til det bedre, mener Stone.

– Filmkarrieren min har lidd, fordi noen ganger har jeg sagt ting som amerikanske produsenter hater å høre, avslørte han, og la til at de som sponser filmproduksjoner noen ganger tyr til «økonomisk sensur.»

Pessimistisk til fremtiden

Den berømte filmregissøren hørtes pessimistisk ut på spørsmål om det er håp om endring – eller i det minste om systemet gir rom for den endringen, skriver Russia Today.

Stone sier at begge partier – det være seg demokrater eller republikanere – handler etter de samme spillereglene, når de behandler spørsmål om krig og fred.

– Det er ikke noe parti i USA, ingen demokratisk stemme bortsett fra tredjeparter som er små, som vil si «Hvorfor kjemper vi kriger?», sier Stone i intervjuet og han legger til:

– Demokratene er ikke bedre enn republikanere. Hillary Clinton og hennes gruppe, og Joe Biden, er like pro-krig som enhver Dick Cheney-republikaner.

Trump skremte MSM

Stone mener Donald Trump har gjort «fryktelige ting» ved å trekke seg ut av Paris-klimaforlikene og den kjernefysiske Iran-avtalen.

– Men, hevdet Stone;

– I det minste spurte Trump hvorfor USA trenger å kjempe mot russerne, noe som skremte mainstream så mye at media angrep ham fra første dag.

Uredd og kompromissløs Oscar-vinner

De beste filmene fra den amerikanske regissøren Oliver Stone er også de mest kontroversielle.

«Born on the 4th of July» med Tom Cruise ble nominert til en Oscar for beste mannlige hovedrolle. Filmen er en sterk skildring av hvordan det amerikanske samfunnet behandlet sine krigsveteraner.

I filmen «Wall Street» retter Stone fokus på den brutale finansverdenen.

Filmen «JFK – Hvem skjøt president John F. Kennedy?» skapte bruduljer før den kom på kino i USA.

Mange aviser anklaget filmen for å vri på historiske fakta. Stone selv har kalt  «JFK»  for en motmyte til den offisielle versjonen fra Warren-kommisjonen, som etterforsket drapet.

Med filmen «Natural Born Killers» ser Oliver Stone på hva som kan skje om samfunnet degenereres uten moralske rammer.

Filmen «Platoon» er en antikrigsfilm basert på Stone sine egne opplevelser i Vietnam-krigen og et rystende portrett av krigens harde og brutale realiteter. Filmen ble belønnet med hele fire Oscar-priser.

Stone er notert for tre Oscar-statuetter og har hentet hjem utallige priser for sitt filmarbeid.