En ny studie skal se på om kvinnelige eliteidrettsutøvere presterer bedre på et gitt tidspunkt i mestruasjonssyklusen. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Del saken

Forskere skal finne ut om kvinnelige idrettsutøvere presterer bedre dersom en konkurranse sammenfaller med en bestemt dag i menstruasjonssyklusen.

Enkelte forskningsstudier har tidligere antydet dette, og nå er tesen del av et nytt forskningsprosjekt på København Universitet (KU), skriver Jyllands-Posten.

Teorien er at kvinner presterer bedre på dager hvor nivået av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen er høyt, enn på dager det er lavere. Det vil typisk være omkring dag 13 i en syklus på 28 dager.

Dersom det viser seg at det er en effekt, kan kvinner ta medisin for å tilpasse syklusen, mener adjunkt ved Institutt for Idrett og ernæring på København Universitet (KU), Thomas Gunnarsson.

– Det er mulig å manipulere syklusen. I prinsippet gjør alle kvinner som tar p-piller det. Dersom en finale går en bestemt dag, kan man forsøke å planlegge etter det, sier Gunnarsson.

Han sier dette ikke er snakk om doping, da kroppen jukser med sin egen produksjon. Han mener heller ikke at dette kan ha helsemessige konsekvenser.

Forskningsstudiet er støttet av Team Danmark, som er danskenes svar på Olympiatoppen. Dersom det viser seg at dette kan ha en effekt, skal organisasjonen ta stilling til om de vil anbefale sine utøvere å gjøre dette.

Tidligere eliteutøver og professor Else Trangbæk ved København Universitet mener på sin side at det kan være problematisk å tilpasse mestruasjonssyklusen til konkurranser. Hun sier til avisen at dette er på grensen rent etisk.

Også i Team Danmark erkjenner man at tematikken er problematisk, og sier de vil tenke seg godt om før de eventuelt vil anbefale det.