Foto: Berit Roald / Scanpix
Del saken

Ifølge en studie NTNU har fått utført i samarbeid med Harvard University, har unge menn som er i overkant opptatt av å se muskuløse ut, større psykiske plager enn man tidligere har trodd.

I resultatene av studien fremgår det at unge menn som er veldig opptatt av å bygge muskler har vesentlig høyere risiko for å utvikle depresjon, gå på flatfylla i helgene og  slanke seg uten å være overvektig. Videre har man også fire ganger så høy sannsynlighet for å bruke både lovlige og ulovlige kosttilskudd, og anabole steroider. Det rapporterer forskning.no

Studien viser også at ti prosent av menn har en kroppsbildeforstyrrelse, og mener at de enten er for tynne eller for tykke. Det går også frem at over en av tre unge menn har vært på slankekur det siste året, og at denne slankingen ikke hadde noen sammenheng med overvekt.

Første av sitt slag

Studien er den første av sitt slag i både Norge og internasjonalt, da den undersøker menn og deres forhold til muskler. Den viser at mange unge menn er overopptatt av å bygge muskelmasse, og at det først og fremst dreier seg om det kosmetiske, og ikke musklenes funksjon.

Studien tok for seg 2460 amerikanske menn i alderen 13 til 32 år, og blant dem har svært mange forestillinger om å ikke være muskuløse nok, mange vurderer å ta anabole steroider, og en del oppgir at de sliter med skyldfølelse dersom de går glipp av en treningsøkt. 

Trine Tetlie Eik-Nes, førsteamanuensis ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap ved NTNU, mener at det generelt ikke er oppnåelig for menn med vanlige jobber å se ut som fotballspilleren Cristiano Ronaldo.

– Problemet oppstår når kroppen til profesjonelle idrettsutøvere som Ronaldo blir idealet for vanlige unge menn med jobb, studier og familie. For å se ut som Ronaldo må trening være jobben din. Han tilhører den ene promillen av verdens befolkning som lever av idrett. Noen trener som om de skulle vært på landslaget, men så er de kun mosjonister. Det er denne kontrasten vi skal være opptatt av, sier Eik-Nes.

Fikk «jentespørsmål»

Unge menns kroppsbildeforstyrrelser har lenge gått under radaren hos forskerne, fordi man ikke har tatt høyde for kjønnsforskjellene i skjønnhetsidealene. Idealet for kvinner er å være slank, med smal midje, mens menn skal være bredskuldrede, med store muskler. Når man tidligere har intervjuet menn om sitt forhold til kropp, har man stilt dem de samme spørsmålene som man har stilt kvinner.

– Men guttene er ikke opptatt av å være tynne. De er opptatt av å ha store muskler. Dermed blir spørsmålene som stilles til jenter helt feil for å finne ut hvordan unge menn har det med seg selv og sin egen kropp, sier Eik-Nes.

Studien er utført i USA, og det er amerikanske menn som er blitt intervjuet.

– Kulturen og forbildene er stort sett de samme i den vestlige verden. Jeg tror ikke norske menn vil svare så annerledes enn det amerikanske menn har gjort. Dette er den første undersøkelsen i verden som viser sammenhenger mellom ønske om muskler blant menn og hvilken risiko dette kan ha. Nå må vi gå videre og undersøke omfang, risikofaktorer og behandling, sier Eik-Nes.