Foto: Shutterstock. Sad couple after negative pregnancy test result, sitting on couch at home
Del saken

Trodde du at kvinner var alene om å ha en tikkende biologisk klokke? Da må du tro om igjen. 

Mens kvinner blir født med alle sine egg, produserer mannen sæd ca hver 72 dag. Det er likevel ingen garanti for evig fruktbarhet, og skal vi tro forskerne står det nå verre til med menns sædkvalitet enn noen gang tidligere. 

Ifølge human reproduction update er den økonomiske og sosiale byrden for menns infertilitet høy og økende. Studien viser at sædkvaliteten hos menn i vestlige land synker raskt og at de siden 1973 har 59,3% mindre sædceller.

Menns sædkvalitet synker dessuten med alderen. Det viser det seg at risikoen for dårligere kvalitet og bevegelighet på sædcellene ligger på 40% i 30-årene og at den øker til 60% for menn i 40-årene. 

Årsaken til problemet er ukjent, men forskere ser på livsstilsfaktorer som diett, aktivitet, temperatur, stress og kjemikalier. 

Åpen på Tinder 

Til NRK står Thomas Marthinsen fram med sine utfordringer knyttet til barnløshet på grunn av dårlig sædkvalitet.

Lang tid med prøving og feiling slet i stykker forholdet og Thomas har slått fra seg tanken om å bli pappa. I søken etter ny partner har Thomas bestemt seg for å være åpen om problemet på Tinder: 

– Hvis du blir sammen med meg og vil ha barn, må du forberede deg på at det ikke blir lett. Du må nedreguleres, settes i overgangs­alderen, du mister kontrollen på følelsene dine på grunn av hormoner, elskoven blir minimert til en runk i en plastkopp i en skinnstol på Rikshospitalet. Til slutt må alt undersøkes i mikroskoper. Vi skal sette inn egg og se om det funker. Det er ikke den enkleste veien å gå, det er tvilsomt om du vil det. Det er belastende, for både deg og meg. Og jeg er bare én av ganske mange. Vi blir flere. Veldig, veldig mange flere blir vi.

Jentene svarer

Nysgjerrig på hvordan dette tabubelagte temaet mottas hos den kvinnelige delen av befolkningen, har Xstra.no spurt 3 kvinner om deres tanker rundt forverret sædkvalitet og om det påvirker valg av partner. 

Kvinne 1 (33, singel), kvinne 2 (22, singel) og kvinne 3 (22, singel) har alle valgt å forholde seg anonyme.

Var du klar over at menn i økende grad har problemer med sædkvaliteten?

Kvinne 1: – Jeg har lest litt om det her og der. 

Kvinne 2: – Aldri tenkt over.

Kvinne 3: – Det er ikke noe jeg har tenkt over i noen stor grad, men vet jeg har sett en overskrift om det et sted ja.

Ville du foretrekke om menn på for eksempel Tinder er åpen om at de har dårlig sædkvalitet? 

Kvinne 1: – Nei, det mener jeg er en privatsak.

Kvinne 2: – Nei, det interesserer meg ikke.

Kvinne 3: – Jeg personlig ville blitt overrasket dersom noen på Tinder ville informert meg om sædkvaliteten sin. Da jeg selv ikke er ute etter noe seriøst (hvertfall ikke på leting på tinder) ville jeg nok foretrukket at det ikke ble nevnt så tidlig i bekjentskapet.

Når er det greit å si i fra at man har utfordringer med sædkvaliteten? 

Kvinne 1: – Når man innleder et seriøst forhold er det viktig å opplyse om det med tanke på fremtidsplanene til den andre parten.

Kvinne 2: – Når man er i et seriøst forhold, og er klare for å får barn sammen.

Kvinne 3: – Hvis man føler forholdet tar en ganske seriøs retning og man ser for seg en fremtid sammen med denne personen, burde det nok nevnes før man blir alt for involvert.

Vil det påvirke ditt valg av partner med tanke på barn i fremtiden? 

Kvinne 1: – Både ja og nei, finner man en man elsker og vil tilbringe resten av livet med, finnes det mange alternativer til å skaffe seg barn sammen om ikke sæden kommer fra partner.

Kvinne 2: – Nei, man kan alltids adoptere.

Kvinne 3: – Selvfølgelig hadde det vært dumt om jeg fant noen jeg ville tilbringe livet med som hadde lav sædkvalitet, men hvis jeg virkelig hadde tenkt at dette var den rette personen hadde det ikke påvirket mitt valg, nei.

Uenighet 

Det er noe uenighet i sammenhengen mellom sædkvalitet og fruktbarhet. Peter Zoltan Fodecsa, avdelingsleder ved kvinneklikken hos Oslo universitetssykehus, sier til NRK at det har en viss sammenheng, men ikke nødvendigvis er avgjørende.

– Sædkvalitet sier noe om konsentrasjonen av spermier, som ikke nødvendigvis er relevant for fertilitet. Hvor mange egg en kvinne har i eggstokkene sine er en test vi tar hvis du skal gjennomføre assistert befruktning, men det sier ingenting om du er fertil før du har prøvd å bli gravid.

Hjemme-test 

Skulle du være nysgjerrig på hvordan det står til med sædkvaliteten din og ikke ønsker å ta turen til legen med det første, finnes det flere selskaper som tilbyr neste-generasjons hjemme-testing av sæden din:  ExSeed, Yo, Trak og Legacy. Noen tilbyr også nedfrysing, dersom du skulle være bekymret for mulighetene dine i fremtiden.