Illustrasjonsbilde. Pixabay/Timasu
Del saken

Mens kvinnen søker støtte og omsorg fra familie og venner, blir mange menn ensomme i sorgen etter et samlivsbrudd, skriver Nettavisen.  «Kvinner er mye flinkere på brudd enn det menn er».

Dette henger sammen med at kvinner er flinkere til å vedlikeholde relasjoner til venner og familie mens de er i et parforhold, så når alt brister, har de et nettverk rundt seg. Menn blir derimot sittende mye alene og lider i stillhet,» sier r familieterapeut og sexolog Thomas Winther til Nettavisen.

Kvinnen har det ikke travelt med å finne en ny. I stedet går hun seg lange turer midt på natten og forsøker å finne ro og puste i det tomrommet som han etterlot seg. Mannen, derimot, finner en yngre kvinne som kan holde ham varm om natten. Men det er kun en midlertidig trøst for å slippe å kjenne på ensomheten etter henne.

– Hun tar tid for seg selv til å bearbeide alt sammen, mens han finner en yngre som kan trøste ham. Og ja, det kan finnes en trøst i det, men slike forhold varer sjelden. Hvis det nye forholdet også tar slutt, sitter man gjerne igjen uten å ha bearbeidet noe som helst, sier Winther.

Psykolog og parterapeut Frode Thuen, som er professor ved Høgskolen på Vestlandet, deler Winthers oppfatning av at menn går raskere videre etter et brudd enn det kvinner gjør.

– Det er viktig å understreke at det er store individuelle forskjeller her. Menn er forskjellige og kvinner er forskjellige, understreker Thuen, og fortsetter:

– Når det er sagt så er min erfaring også at en del menn går veldig raskt videre. Undersøkelser har også vist at menn går raskere inn i nye forhold. Det er ikke nødvendigvis feil, for det kan være en fordel å ha mindre tid til å tenke på alt det vonde, men det er også en fare for at man da drar med seg lasset fra det gamle forholdet.

Men hva sier forskningen når det gjelder ulikheter mellom menn og kvinner etter samlivsbrudd?

Det finnes ikke veldig mange studier som tar for seg dette, men i 2015 publiserte britiske forskere en studie som viser at kvinner rammes hardere av kjærlighetssorg like etter bruddet. Til gjengjeld bearbeider kvinner i større grad bruddet og kommer seg videre, mens menn ofte aldri kommer helt over bruddet.