Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Del saken

Fredag denne uken var det duket for Humorprisen, en prisutdeling for norske komikere. Flere komikere, både menn og kvinner, var nominert i åtte ulike kategorier. Men ikke alle var like fornøyde.

En som ikke var så tilfreds med årets prisutdeling, var den kvinnelige komikeren Sigrid Bonde Tusvik. Flere kvinner var nominert til priser, men ingen vant, og Tusvik forlot prisutdelingen i «protest» mot mangelen på kvinnelige vinnere. 

Tusviks holdning er representativ for et kollektivistisk tankesett som har infisert norsk likestillingspolitikk, der kjønn tillegges en avgjørende betydning. Det er viktigere at det er mange nok kvinner som vinner, enn at det faktisk er de som har gjort seg fortjent til en pris, som stikker av med seieren. 

I så måte er ikke dette en særlig oppsiktvekkende oppførsel fra Tusvik. Dette er holdninger som har eksistert i Norge lenge, og har vært rådende innen likestillingspolitikken. Kjønn og gruppetilhørighet er viktigere enn kvalifikasjoner. Alle grupper skal ha «representasjon», koste hva det koste vil.

Man har fått for seg at kvinner først er likestilt med menn når man er representert tilnærmet likt i alle mulige sammenhenger. Følgelig må kvalifiserte menn vike for en dårligere kvalifisert eller mindre egnet kvinne, for å kunne oppnå de radikale feministenes  gruppefikserte idealer. Da er det kanskje ikke så rart at Tusvik synes at kvinner skal prises på bekostning av morsommere menn. Kvinner skal jo løftes frem, bare fordi de er kvinner, det er vi jo vant til i dette landet.

Men er kvinner i det hele tatt like morsomme som menn?

Kvinner og menn har ulike styrker. Vi er alle individer, og vi er alle ulike, men over lag er det klare forskjeller mellom de to kjønnene. Og studier viser faktisk at menn er morsommere enn kvinner. Det mener kvinner selv også. 

Christopher Hitchens skrev i Vanity Fair i 2007 at kvinner oftest er mindre morsomme, fordi man rett og slett ikke trenger å være det for å tiltrekke seg en partner. Den britiske forfatteren, som døde i 2011, mente at menn er morsommere, for å kunne imponere kvinner. Kvinner vil ha morsomme menn. 

Kvinner trenger ikke bruke humor for å bli attraktive for menn, for menn er mer visuelt tiltrukket av kvinner. Å være morsom som kvinne blir mer som en bonus enn som en nødvendighet. 

Menn tar mer risiko med spøkene sine, de tuller mer på andres bekostning og bruker et mer vulgært språk, og begge kjønn mener at menn oftere er morsomme.

Nå betyr ikke dette at det ikke finnes morsomme kvinner. Det finnes morsomme kvinner. Pernille Sørensen er det mange som ler av, selv om hun er håpløst venstrevridd.

Men, om det bare er menn som vinner ved en årlig prisutdeling, så er ikke det særlig oppsiktvekkende. Humor og komedie er en mannsdominert bransje verden over. Det har sine naturlige forklaringer, og det er ikke et problem. 

En ting er i hvert fall sikkert. Det meste er morsommere enn å måtte utstå klaging og syting fra krenkede og hysteriske kvinner, som bruker skam og likestillingslingo for å tvinge deg til å le av dem.