Foto by London News Pictures/REX
Del saken

Y-kromosomet holder på å dø ut. Det på grunn av en gammel genetisk brøler.

Denne brøleren har sendt mannens kjønnskromosom ut på en årelang dødsreise. Men det trenger ikke bety slutten for menneskeheten, tror Illustrert vitenskap

I mange millioner av år har Y-kjønnskromosomet utslettet seg selv gjennom mutasjon. Flere forskere forskere tror at menn er en utdøende rase.

Y-kromosomet inneholder SRY-genet, det som dannes testikler hos et foster. Mottar en eggcelle Y-kromosom skapes en gutt og en X-kromosom en jente.

 

Y-kromosomet hadde 1669 gener, det samme som X-kromosomet. Men Y er sårbar. Når kromosomene går sammen i par kan de bytte gener med hverandre og luke ut i de verste mutasjonene. Bare de sterkeste overlever, og Y-kromosomer har ikke et tilsvarende kromosom å bytte med. Konsekvensen er at de skrumper inn i takt med at evolusjonen luker ut i uhensiktsmessige mutasjoner.

Men menn har noen år igjen, det snakkes om millioner. De sies at siste mutasjon var da mennesket sluttet med å være aper. Men andre, og negative røster tror at menn er historie om knappe 100 tusen år.