Illustrasjonsfoto: Robert Schlesinger / NTB scanpix
Del saken

Ny rapport viser at kun 22 prosent av regissørene av europeiske kinofilmer var kvinner. Det får konsekvenser, skal vi tro ekspertene.

– Det at det er færre kvinner gjør på mange måter at vi har fått mannens blikk på sex, så det er det bildet vi har hatt med oss og langt på vei det bildet som kanskje har bedøvet oss i vår opplevelse og kanskje forventning av å se sex beskrevet på film, sier regissør Erik Poppe til NRK.

Anne Gjelsvik, professor i filmvitenskap ved NTNU, mener det fører lengre og flere scener med nakne kvinner, enn nakne menn. Det gjelder ikke bare sexscenene.

– Amerikanske forskere har gjort flere studier hvor de ser på hvor mye nakenhet det er i filmer. For eksempel en kvinne som tar en dusj, så får man en litt erotisert scene som egentlig ikke betyr noe i selve handlingen, sier hun.

Les også: Derfor lykkes ikke de fleste menn på Tinder

Poppe mener imidlertid at både kvinner og menn foretrekke å vise og se kvinnekroppen:

– Om menn gjør det ofte, så har jeg en opplevelse også av at kvinner som skildrer sex også ofte har en tendens til å objektivisere kvinnekroppen. Enten det er menn eller kvinner som har regi så tror jeg det ofte er kvinnekroppen som blir objektivisert, sier han.