Fredagsbønn i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat moskéen i Oslo. Ikke mye likestilling å spore. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Del saken

Ramadan er navnet på den 9. måneden i den islamske kalenderen, og betegnelsen for den muslimske fastemåneden der alle rettroende muslimer – med enkelte unntak – ifølge islam skal faste fra soloppgang til solnedgang.

Ifølge islamsk tradisjon har ramadan røtter tilbake til år 610 e.Kr., da muslimenes profet Muhammed fikk sin første åpenbaring av erkeengelen Gabriel. Å overholde ramadan regnes som én av islams fem søyler.

Mens helligdagene til andre fremmede religiøse grupper nesten ikke får oppmerksomhet i vestlig media, er ramadan tydeligvis spesielt viktig. Norske statsministere møter opp i moskeene for å feire avslutningen av Ramadan, id al-fitr, i kjønnsdelte, radikale forsamlinger.

Asha Mohamud, modell. Skjermbilde fra reklame

Avisene fylles opp av gladsaker. The Guardian har funnet frem en somalisk modell som forteller om hvor slitsomt, men vakkert ramadan er. Hijaben er med, selvsagt:

– Det vil være en prøvelse, men freden man får er vakker.

 

Det nevnes ikke at ramadan er høytid for terror.

Ramadan er sunt?

Al-Jazeera fremhever en mulig helsemessig gevinst av å faste:

– Noen eksperter sier at det å begrense matinntaket i løpet av dagen kan forhindre helseproblemer og forbedre mentaltilstanden.

Dette høres merkelig ut av flere grunner. Selv vestlige medier underslår ikke at den muslimske delen av befolkningen er mer utsatte for en del livsstilssykdommer, da særlig diabetes 2. Den utbredte tildekningen og mangel på sollys skaper også helseproblemer.

Når det gjelder mental helse, så er jo psykiske problemer den klassiske forklaringen hver gang en muslim roper Allahu Akhbar med medfølgende knivangrep, selvmordsbomber eller andre voldshandlinger. Merkelig nok blir en slik diagnose klar omtrent umiddelbart etter hendelsen. Men Behring Breivik måtte på død og liv erklæres som fullt tilregnelig. Man kan saktens spørre seg hvorfor.

De massive helseproblemene som følge av det store antallet søskenbarnekteskap passer vel heller ikke inn i denne sammenhengen.

Les også: Søskenbarnekteskap: Menneskelige lidelser og enorme kostnader

CNN på sin side kommer med nyttige tips til oss vantro, slik at vi ikke skal fornærme herrefolket under fastemåneden. Vel: Som reisetips er dette sikkert nyttig, hvis man skal oppholde seg i et muslimsk land under ramadan. Men her hjemme blir det nok både øl, kaffe og bacon, det får muslimene bare leve med.

For de aller fleste muslimer er ramadan en høytid for hyggelig samvær med familie og venner, og jeg kan gjerne ønske disse en god og fredelig ramadan. Men kan norske politikere i det minste holde seg unna de aller verste moskeene denne gangen?

Så får vi håpe at terroren tar en pause. Tross alt blir det vanskelig å overgå grusomhetene i Sri Lanka.