Lan Marie Nguyen Berg og Thor Haakon Bakke under Miljøpartiet De Grønne sitt landsmøte. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Del saken

Byråd for klima, miljø og byutvikling i Bergen, Thor Haakon Bakke vokste opp med kjøtt, han gikk til og med på McDonalds, spiste krokodille i Afrika og marsvin i Peru.

– Men en dag bestemte jeg meg for at franske gjess hadde lidd nok for mine vaner. I likhet med stadig flere nordmenn valgte jeg vekk kjøttet, men også søte og mindre søte dyr fra havet, skriver han i Bergens Tidende, og stiller spørsmålet:

– Hva skjedde?

Les også: Forskning: Veganere har dårligere mental helse

Han sier at nordmenn spiser flere titalls kilo kjøtt hvert år, og det er dårlig nytt for kloden og vår egen helse. Kjøttproduksjon fører til store klimagassutslipp, og det krever enorme vann- og naturressurser. Men det er en ting, en annen er hvor kjøttet kommer fra.

– Likevel var det tanken på alle dyrene som ble satt til verden, uten å få puste inn frisk luft og se solen, for deretter å bli slaktet for min skyld, som fikk meg til å slutte å spise kjøtt, sier han, og legger til:

– Status er at i dag settes dyreliv til stort sett med det formål å ende på våre tallerkener, og behandles deretter.

Les også: MDG med ny aksjon: Gi bomstasjonen en klem

Bakke mener det må bli enklere å velge klima-, helse- og dyrevennlig, for eksempel grønnsaker, frukt og korn. Selv opplevde han en vanskelig tid, men han klarte tilslutt å bli veganer. Det tok syv år før han ble overbevist, til han klarte å avvende seg.

– Savner jeg biff og kamskjell? Åpenbart, det er jo digg, og det var ikke enkelt å slutte. Nettopp derfor trenger vi endringer på systemnivå, så det blir enklere for flere å ta gode valg for kloden, og dyrene vi deler den med.