Takuma Aoki ble lammet fra fra livet og ned i en MC-ulykke, men bil kan han kjøre. FOTO: Jaguar Land Rover
Del saken

For første gang i historien konkurrerer en funksjonshemmet mann i et internasjonalt, elektrisk racing-løp.

I 1998 havnet den japanske motorsykkelføreren, Takuma Aoki, i en fatal ulykke som nesten kostet han livet. Ulykken resulterte i lammelse fra livet og ned.

Den tidligere World Superbike- og Grand Prix-føreren lot ikke skaden stoppe han fra drømmen om å komme tilbake til motorsporten.

Siden ulykken har Aoki fortsatt å involvere seg i motorsport, og har blant annet konkurrert på fire hjul ved å bruke spesialmodifiserte kjøretøy i både Dakar Rally i 2009 og 2016, og Asia Cross Country Rally, skriver Jaguar Land Rover i en pressemelding.

Nå er det Jaguar I-PACE japaneren ivrer for.

Spesialtilpasset bil

– Jeg er et bevis på at livet ikke tar slutt selv om ting blir utfordrende. Jeg er for evig takknemlig for ingeniørteamet til Jaguar Land Rover, sier Takuma Aoki. FOTO: Jaguar Land Rover

Aoki vil konkurrere i Team Yokohama Challenge, for det nye japanskbaserte eTROPHY-teamet, i en spesialtilpasset Jaguar I-PACE.

Jaguar Land Rover’s Special Vehicle Operations (SVO), har skreddersydd bilen med elektronisk styreinnretning, som overtar normale funksjoner som gass og bremsepedal.

Endringer i pedalposisjonen er gjort for å øke effektiviteten til den spakbaserte bremseaktiveringen, og en «pull type»-aktivering er montert for enklere gassregulering.

Håndkontrollene er utviklet i samarbeid med Takumas løpsteam og M-Sport, og demonstrerer en progressiv og innovativ versjon av I-PACE.

Drømmen om comeback

Jaguar I-PACE eTROPHY er en internasjonal motorsport-serie som støtter FIA Formel E Championship.

Serien foregår i biler med et elektrisk batteri, og den ble første gang arrangert i september 2017 på Frankfurt Autoshow.

Inntil 20 førere deltar i løpene og det konkurreres i de tre klassene Pro, Pro-Am og Guest.

Neste Jaguar I-PACE e-TROPHY er å se i Mexico City, lørdag 15.februar, i det offisielle støtteløpet til ABB FIA Formel E-mesterskapet.

– Takuma Aoki er ikke bare en fantastisk idrettsutøver, men et symbol på vår selskapskultur om å aldri gi opp. Vi er svært stolte av å ha han på banen i den spesialtilpassede Jaguaren, sier Country Director Marius Hayler.

Selv sier Takuma Aoki at han føler seg som et bevis på at livet ikke tar slutt selv om ting blir utfordrende.

– Du kan fremdeles leve ut drømmene dine, selv som lam. Jeg er for evig takknemlig for ingeniørteamet til Jaguar Land Rover, og kan nesten ikke vente med å få konkurrere i Mexico City, forteller Aoki.