Pixabay. Foto: Anelka
Del saken

Det er en rekke matvarer folk flest pleier å oppbevare i kjøleskapet som burde oppbevares på andre måter. Noen varer mister smak, slik som f.eks. tomater. Mens andre varer faktisk holder seg dårligere ved oppbevaring i kjøleskap, som poteter.

Her følger et lite utvalg av matvarer du bør ta ut av kjøleskapet:

Poteter
Poteter inneholder stivelse, som ved for kald oppbevaring omdannes til sukker raskere enn ønskelig. Poteter bør oppbevares mørkt og kjølig, kjelleren er ofte perfekt.

Løk
Løk trenger god sirkulasjon av luft for å holde seg friske, og bør i tillegg ikke lagres sammen med poteter siden løk utvikler en gass som øker farten på potetenes aldringsprosess.

 

Tomater
Tomater smaker bedre i romtemperatur, siden tomatenes naturlige sødme kommer bedre frem. I tillegg kan tomater som oppbevares i kjøleskapet krystalliseres slik at teksturen blir kornete og helt feil.

Umoden avocado
Det beste er å kjøpe moden avocado, for så å bruke den med en gang. Hvis du har kjøpt avocado som trenger noen dagers modning, må du ikke legge disse i kjøleskapet, da dette hindrer modningsprosessen. Ha de på kjøkkenbenken til de er helt modne, så kan du evt. legge de i kjøleskapet. Men som sagt: det beste er å bruke de med en gang de er modne.

Hvitløk
Hvis du legger hvitløk i kjøleskapet begynner de å spire, noe som ødelegger smaken.

Matolje
Uansett type: olje skal oppbevares mørkt i romtemperatur. Olje vil stivne og miste smak ved for kjølig temperatur.

Honning
Honning er ekstremt holdbart, så lenge det oppbevares i en lufttett beholder. I kjøleskapet mister honning smak, og stivner slik at det er vanskelig å smøre den på brødskiva.

Aprikos, kiwi, fersken, mango og epler
Disse fruktene reagerer på for kald oppbevaring som tomatene: De krystalliseres og mister smak. Ha de i en skål på kjøkkenbenken, unngå fuktighet og sollys.

Diverse sauser og syltede grønnsaker
Tabasco, soyasaus, ketchup og syltede grønnsaker inneholder naturlige ingredienser som preserverer innholdet, og trenger ikke ta opp plass i kjøleskapet.

Egg
Egg holder seg lenger i kjøleskap, men mister en god del smak. Hvis du bruker lang tid på hver kartong kan en god løsning være å oppbevare eggene i kjøleskapet, men ta eggene ut etter behov i god tid før bruk. Skal du ha egg til frokost på søndagen, kan du ta ut eggene du trenger før du legger deg lørdag kveld.

Paprika
Paprika mister mye smak i kjøleskapet. Legg de i en pose på et tørt sted.

Agurk, squash og gulrot
Ikke la agurker, squash og gulrot ligge lenge i kjøleskapet, disse grønnsakene holder seg bedre på et mørkt og tørt sted.

Hvis du ønsker en mer utfyllende liste over hvilke matvarer du bør ta ut av kjøleskapet, kan du lese den her.