Det er ingen tvil om at et godt immunforsvar er avgjørende når kroppen skal bekjempe sykdommer, men det finnes ingen supermat eller piller som kan hindre deg i å bli smittet av koronavirus, sier Karina Kaupang, direktør for avdeling mat i Mattilsynet. Foto: NTB Scanpix
Del saken

På internett og i sosiale medier florerer det av «gode» råd om kosttilskudd som skal gi deg et sterkere immunforsvar, hjelpe deg med å redusere betennelser eller hindre deg i å bli smittet av koronaviruset.

Mattilsynet advarer sterkt mot slike påstander, og ber alle følge helsemyndighetenes råd, samt ha god kjøkkenhygiene.

Mens viruset spres over hele verden, og land setter inn tiltak for å beskytte innbyggerne mot å bli smittet, tilbyr useriøse aktører kosttilskudd som skal forhindre eller kurere folk mot koronavirus.

– Det er ingen tvil om at et godt immunforsvar er avgjørende når kroppen skal bekjempe sykdommer, men det finnes ingen supermat eller piller som kan hindre deg i å bli smittet av koronavirus, sier Karina Kaupang, direktør for avdeling mat i Mattilsynet.

Les også: Danmark: Vil ha dobbeltstraff for kriminelle, som utnytter corona-situasjonen

Karina Kaupang, direktør for avdeling mat i Mattilsynet. Foto: Mattilsynet

Vær forsiktig hvis produkter markedsføres på måter som dette:

  • Bruker språk eller bilder i markedsføringen der du får inntrykk av at produktet kan forhindre eller kurere koronasmitte.
  • Henviser til selverklærte leger, helsepersonell, eksperter eller andre uoffisielle kilder som sier at produktet kan forhindre eller kurere koronasmitte.
  • Henviser med navn eller logo til myndigheter, offisielle eksperter eller internasjonale. institusjoner som angivelig har godkjent beskyttelses- eller helbredende påstander, uten å oppgi lenke eller henvisninger til offisielle dokumenter.
  • Bruker påstander som «bare tilgjengelig i dag», «selges raskt ut» e.l.
  • Er dyrere enn prisen på tilsvarende produkter, fordi de påstår produktet vil forhindre eller kurere koronasmitte.

Følge rådene fra helsemyndighetene

Den aller beste måten å beskytte seg mot koronavirus på, er å følge rådene fra helsemyndighetene. I tillegg er det alltid viktig med god hygiene på kjøkkenet når du skal lage mat.

– Vask hendene grundig med såpe og vann før du lager maten og før du skal spise. Har du ikke såpe og vann tilgjengelig, bruk hånddesinfeksjonsmiddel/håndsprit, sier Kaupang.

Les mer: