Illustrasjonsbilde: Pixabay/Niek Verlaan
Del saken

Før i tiden var sunn kost enkelt: Ikke spis for mye fett og sukker. Men bildet har endret seg med stadig nye teorier.

Noen spiser bare grønnsaker, andre spiser bare kjøtt. Allikevel er det en viss form for enighet blant ernæringsforskere, ifølge forskning.no.

Fire ernæringseksperter med helt ulikt utgangspunkt i gikk sammen og fant ut hva de fleste faktisk er enige om.

Fett og karbohydrater er OK

Det ser ikke ut til at noen spesiell andel fett eller karbohydrater i kosten er best for folk flest. Men man må ha et bevisst forhold til hva slags type fett og karbohydrater man får i seg.

Kutt ut transfett og prosesserte karbohydrater

Velg grønnsaker, frukt, belgfrukter og lite bearbeidet fullkornsmat. Vær forsiktig med potetprodukter og mat med mye sukker.

Unngå industrielt framstilt transfett, som er sterkt koblet til hjertesykdom. Denne type fett ble forbudt i norske varer i 2014, men kan fortsatt finnes i importert mat.

Diabetikere kan bør redusere inntak av karbohydrater

En del studier peker mot at en ekstrem lavkarbo-diett kan være bra for helsa til disse menneskene, men det trengs flere studier. Bytt gjerne karbohydratene ut med planteoljer, nøtter, frø og avokado.

Fortsatt uenighet blant forskere

Det er fortsatt heftige diskusjoner på en rekke områder, og et problem er at det brukes for lite ressurser på forskning rundt dette. Et eksempel gis i slutten av artikkelen hos forskning.no:

– For hver dollar USA bruker på behandling av kostholdsrelaterte sykdommer, investeres bare en brøkdel av en cent på ernæringsforskning.