Foto: Stan Lim/Los Angeles Daily News via AP
Del saken

Leslie Van Houten (69), det yngste medlemmet av den morderiske kulten Manson-familien, har mandag blitt nektet løslatelse.

Tre ganger har høringer i fengselet endt med anbefalinger om at Van Houten kan løslates, men også på den tredje gangen ble anbefalingen avslått. Denne gangen er det California-guvernør Gavin Newsom som gjør som sin forgjenger Jerry Brown.

– Selv om jeg roser Van Houten for hennes forsøk på å rehabilitere seg og anerkjenne forbrytelsene, er jeg bekymret for hennes potensial for framtidig vold, sier Newsom i en uttalelse.

– Van Houten var en ivrig deltaker i drapene på LaBianca-paret, tilføyer guvernøren.

69-åringen ble en del av den såkalte Manson-familien – kretsen rundt Charles Manson – på slutten av 1960-tallet. Hun var 19 år gammel da hun deltok i drapene på Leno La Bianca og hans kone Rosemary en dag etter at «familien» drepte filmregissøren Roman Polanskis gravide kone, skuespilleren Sharon Tate, og fire andre i 1969.

Drapene var starten på det Manson trodde var en kommende rasekrig. Han kalte krigen «Helter Skelter» etter Beatles-sangen fra The White Album.

Van Houten var den yngste Manson-tilhengeren som deltok i et av de mest bestialske drapene i nyere, amerikansk historie. Hun ble dømt til døden, men straffen ble omgjort til livstid i fengsel da California avskaffet dødsstraff i en kort periode på 1970-tallet. Da saken ble gjenopptatt, ble hun på nytt dømt til livstidsstraff. Siden da har hun tatt videregående utdanning og fått anerkjennelse for å være en mønsterfange.

Charles Manson døde i november 2017, 83 år gammel. Han ble aldri en fri mann.