Illustrasjonsfoto: Pixabay
Del saken

Jens Nygaard Knudsen, som skapte LEGO-figurene er død, sier kona Marianne Nygaard til dansk TV2. Han ble 78 år gammel.

– Han var en idémann. Figurene ble skapt for livet i husene. Den gang var LEGO-hus tomme, men så tegnet han denne mannen, sier Marianne Nygaard Knudsen til dansk TV2.

Jens Nygaard Knudsen var designer for LEGO Group fra 1968 til 2000. Han er blant annet kjent for å være skaper av blant annet figurene og LEGO Space.

Stod bak hundrevis av modeller

Illustrasjonsfoto: Pixabay

Ifølge lego.fandom kom Jens Nygaard Knudsen i kontakt med LEGO, da han søkte etter jobb og fant han en annonse som modellbygger hos LEGO Group i en lokal dansk avis.

Hans første oppgave var å bygge hundrevis av små LEGO Town-biler i forskjellige farger. Disse modellene var i tråd med settene 605 Taxi og 420 Police Car.

Han designet mange av de tidlige LEGOLAND-merkede LEGO Town-settene, sammen med nesten alle Basic-settene.

På 70-tallet, da det kun var få designere igjen hos LEGO, kom han på ideen om å lage elektrisk LEGO-tog, og senere ramlet det på med hundrevis av ideer satt ut i praksis til stor glede for flere generasjoner og i millioner av hjem verden over.

Fakta og LEGO:

Illustrasjonsfoto: Pixabay

Selve varemerket har navnet LEGO, og ble utviklet i Danmark av Godtfred Kirk Christiansen fra 1949.

LEGO-systemet omfatter også figurer, bevegelse ved hjelp av hjul og små motorer, samt datastyring.

Ole Kirk Christiansen (1891–1958) åpnet i 1916 et snekkerverksted i Billund, hvor han i 1932 startet produksjon av leketøy i tre, fra 1934 under varemerket LEGO, som også ble firmaets navn. Trelekene ble fremstilt helt til 1960.

Med Godtfred Kirk Christiansen (1920–1995), grunnleggerens sønn, begynte i 1949 utviklingen av byggeklosser i plast, og han ble i 1958 firmaets leder etter sin far. I 1955 kom det første byggesettet på markedet, og i 1958 ble et nytt sammenkoblingssystem patentert.

Dette hadde innvendige rør på klossene, noe som førte til bedre stabilitet på konstruksjonene. Nå ble byggeklossene firmaets hovedprodukt og raskt et populært leketøy over hele Europa, og Lego fikk datterselskap i flere land.

I Nord-Amerika produserte bagasjeprodusenten Samsonite klossene på lisens i 1961–1972, og deretter ble produksjonen der overtatt av Lego-konsernet selv.

Den første Legoland-parken ble åpnet i Billund 1968.

Fra 1966 introduserte Lego stadig nye typer klossesett med ulike temaer, med tilleggsutstyr som figurer, tannhjul, motorer med mer, eller beregnet på ulike aldersgrupper.

For eksempel har Lego Duplo (introdusert i 1969) større klosser beregnet for små barn, mens Lego Technic (introdusert i 1977) har teknisk tilleggsutstyr.

Kjeld Kirk Kristiansen (f. 1947), grunnleggerens barnebarn, overtok i 1979 ledelsen, og konsernet vokste sterkt internasjonalt.

I 1990-årene fikk Lego imidlertid sterk konkurranse fra den nye dataspill-industrien, og selv om konsernet selv satset på dataspill og datastyrte modeller, sank omsetningen. Lego måtte redusere antall ansatte, og 2004 gikk Kjeld Kirk Kristiansen av som konsernsjef.

Den første administrerende direktør som ikke var en del av Kristiansen-familien var Jørgen Vig Knudstorp, som ledet selskapet fra 2004 til 2016.

Han ble midlertidig avløst av Bali Padda 1. januar 2017, før Niels B. Christiansen tok over som ny administrerende direktør 1. oktober 2017. Konsernet er fremdeles kontrollert av Kirk Kristiansen-familien.

Omsetning var 36,4 milliarder danske kr i 2018, og antall ansatte var over 17 000 personer.

Fakta: Store Norske Leksikon